We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

My Cart
£0.00
dendroterapija boravak u sumi i terapija

Дендротерапија

Данас разговарамо мало на другачију тему од уобичајене али не мање важну у разумевању природних процеса око нас. Дотичемо се дендрологије (грч. дендрон- дрво, логиа-наука), наука о дрвећу – подизања, практична употреба и познавање дрвећа на један други начин. Познато је да су паркови и шуме чистачи ваздуха, али дрвеће у њима има још лековитих својстава.

Боравком у природи, шетњом по парку или шуми ваздух, свежина, микроклима шуме опорављајуће и опуштајуће делују на организам и могу послужити као начин одбране од стреса – једног од главних узрока савремених болести човека. Енергија коју садржи дрвеће потиче од сунца. Биљке у лишћу процесом фотосинтезе претварају ту енергију у хемијску и уграђују је у органска једињења. Тако је дрвеће као и све остале биљке посредник који нам омогућава да сунчеву енергију уградимо у своје ћелије.

У склопу фитотерапије, траварства,  развила се и дендротерапија. Људи су кроз векове од давнина практиковали лечење помоћу енергије дрвета, приписивали му магична својства и делове дрвета, грана, лишћа, плодова користили за третирање специфичних обољења. Веровало се да дрвеће има душу и да у њему живе  моћна  бића – у грчкој митологији позната као нимфе Дријаде.  Код нас то су шумске виле.  Стари Друиди су обожавали дрво, поготово Храст.  У српској традицији, такође, храст и бор сматрају се посебно лековитим.

Дендротерапија и удисање шумског ваздуха могу удвостручити имунитет!

У савремено време,  благодети ткз. “шумских купатила” први су запазили јапански стручњаци, који су вршили разне врсте мерења, како би доказали своје теорије. Данас све више стручњака широм света тврди да дрвеће заиста може излечити и „нахранити” наше тело енергијом. Због тога је дендротерапија у неким земљама призната као метода лечења.  Као посебно лековити издвајају се храст, бреза, липа, бор и багрем.

         “Шуме су богате фитонцидима, такозваним бактерицидним материјама које се издвајају из дрвећа и биљака и околном ваздуху дају лековита својства. Те корисне материје дрвеће само испушта не би ли се заштитило од болести. Када их људи удишу, то има велики утицај на њихово здравље. За два сата удисања шумског ваздуха организам се толико оснажи да се човек осећа одлично наредне две недеље. Зато је препоручљиво шетати шумом два пута месечно”, каже проф. др Горана Исаиловић, дерматолог Високе здравствене школе струковних студија из Земуна, која је са својим тимом осмислила пројекат  Шумадијски и шумски хамам.

Када сте тужни, раздражљиви или растројени или једноставно желите да се ослободите напетости и нервозе, наслоните се на дрво леђима (целом дужином кичменог стуба) и обухватите га рукама као када сте се у детињству крили иза дрвећа. Ако имате проблема с унутрашњим органима, загрлите дрво као драгог пријатеља.

Дендротерапија се изводи уз помоћ дендротерапеута, који вас као водич посредник интуитивно холистички води кроз шуму и помаже при одабиру дрвета које вам одговара као ваш нови вечни пријатељ или  дрво лекар за специфичне здравствене тегобе и пуну ревитализацију тела, ума и духа. Или дрво које вас стабилизује на путу привлачења жеља и успеха.

Препоручљив је контакт са бар три дрвета, пре него изаберете оно главно које вам највише прија. Лечење дрвећем посебан је правац у народној медицини, засновано на томе да неке врсте дрвећа дарују енергију, док је друге одузимају.

У „дародавце“ спадају храст, бор, буква, бреза, кестен, јела, маслина, кедар, багрем, липа, јабука и шљива, док су „крадљивци“ енергије топола и ива. Даваоци енергије стварно имају особину да у себи акумулирају велику количину космичке енергије и сваки би човек требало да зна које му дрво омогућава да се лакше избори са животним тешкоћама, па и са болестима.

Зими се, извесно је, смањује енергетски потенцијал дрвећа, због чега би за „дружење“ са њима требало да користите пролеће и лето. Стручњаци кажу да је једини изузетак јела чији енергетски потенцијал траје током читаве године.

Бреза је врло популарна, јер има читав низ лековитих и исцељујућих својстава. Довољно би било да једном недељно одемо у брезову шуму, изаберемо један од већих примерака овог лепог дрвета, да га загрлимо и привијемо се уз њега петнаестак минута.

Сматра се да врло моћни потенцијал има све плодоносно дрвеће у периоду цветања. Најбоље је да се са дрвећем „дружите“ рано ујутру и у периоду од 16 до 19 сати, када је његова енергетска размена максимална. Увече се може догодити да вам сувишна енергија разбије сан.

И, као и увек, постоји изузетак. Клека је сјајно сново-творно средство. Ако желите „чаробни јастук“ који ће вас нежно увести у сан, направите га од струготине дрвета бора и клеке. Одличан је за лечење тзв. “менаџерске болести”, ублажавање стреса и опште смирење тонуса.

Услед превише накупљеног отпада градско дрвеће није тако употребљиво за дендротерапију, па се под њим немојте одмарати. За лечење бирајте дрво у чистој еколошкој зони, у великом парку, шумарку, лугу, или на сопственом имању.

Према старим записима, обичај је био да девојке седе испод брезе да би накупиле позитивну енергију, верујући да ће им удаја и живот бити срећни. Труднице су се одмарале под липом, а рањене војнике стављали су испод храста, за чију се снагу веровало да доприноси бржем зацељивању рана.

Један од најбољих познавалаца теме са којом ћемо вечерас покушати да вас упознамо је научник Михаил Виноградов који нам открива до сада не толико распрострањено знање о природи и дрвећу.

Од давнина постоје приче о живој и мртвој води, о дрвећу – дароваоцима (донорима) и дрвећу – крадљивцима енергије. Да ли се оне заснивају само на машти народних приповедача или ипак имају неку реалну основу? Јер, и у старим лекарским књигама неко дрвеће, на пример, бреза, помиње се готово као панацеа, лек против свих болести. Где је ту мит, а где стварност. И које су то исцелитељске особине дрвећа.

У народној медицини данас постоји читав један правац – дендротерапија, лечење дрвећем или уз помоћ дрвећа. Дрвеће заиста може да оздрави, исцели, очитави човека, да га нахрани енергијом. Најбољи у том смислу су храст, бреза и бор, скоро исто тако су вредни  кедар, багрем, клен, јаребика, јабука, шљива… Али, има и оних који човеку могу да „украду“ енергију; то су разне врсте тополе, на пример, као и руска черјомуха, (или америчка вишња, како се још зове код нас).  Међутим, немојте се заваравати да их треба истребити; то никако, јер и ти „крадљивци“ могу бити врло корисни у одређеним ситуацијама, али о њима ћемо нешто касније.

 Видари, они који су знали, волхови и магови, из давнина,  препоручивали су не само седење поред дрвећа, него и верање по њему, такозвано дрволажење, како би се снага дрвета што више преузела, односно разменила са човековом. И данас се деца инстинктивно пењу на дрвеће, а многи граде куће у шуми. Као што видите, ништа ново се не дешава. Човек тежи да буде саставни део природе.

 

Правила комуницирања са дрвећем у циљу лечења

 

Правила општења са дрветом које даје енергију исцељења су врло природна и једноставна:

– Станите лицем према дрвету-донору на растојању од 40 – 60 цм, затворите очи и опустите се. Концентришите се на то да примате његову енергију и замислите да се вашим телом одоздо нагоре лагано подиже топли талас енергије.

– После опуштања почните да упражњавате вежбе дисања, уз помоћ којих ће доћи до распоређивања добијене енергије по читавом телу. Правилно дисање подразумева удах, задржавање ваздуха у плућима, издах и период кад су плућа испражњена до следећег удаха. Свака фаза траје од 4 – 8 секунди, а морају се спроводити равномерно, без мучења и без прекида.

Током задржавања даха долази до „разливања“ енергије дрвета која се претвара у вашу био-енергију. То не треба да траје дуго, некад не више од неколико минута и то најбоље предвече, пред спавање.
И сами знате да се човек после једне краће вечерње шетње по врту, ако га има, или по градском парку, осећа много боље и као подмлађен; боље мисли, смиренији је, боље спава… Најбоље је ако се осамите негде у природи или крај „свог“ дрвета које знате и које вас „познаје“ из детињства. Знате, некада је био леп обичај да се, када се дете роди, посади дрво, на пример храст за дечака и јела или бреза или липа за девојчицу. То је посебно интересантно, гледати како обоје расту и развијају се.

Дакле, веома је добро боравити у познатом пределу, али није услов; добро је у природи средити мисли, преиспитати поступке, осетити повезаност свега што дише под капом небеском… Најзад, треба знати да дендротерапија помаже само ако је спроводите редовно, то јест ако вам то постане добра навика.

 

А шта да ради становник велеграда, који нема парка – бар не ваљаног, у близини, а о неком шумарку да и не говоримо.

 

Специјалисти предлажу да се користе танке плошке које су нарезане од различитих врста дрвета. Иако свако од нас има своје дрво, примећено је да се храст, бреза и бор уклапају у готово свачији „профил“. Универзални храст се слаже са више од 60% људи, бреза са око 30%, а бор је идеалан за око 10 – 15% особа. Академик Борис Додонов је успео да начини универзални коректор био-поља човека. То је обична плошка, комад одређеног дрвета, пречника 20 – 30 цм, дебљине до 10 цм. Овај комад има отвор у средини и 7 косих, радијалних уреза око тог отвора.

Неко дрвеће додаје, а друго одузима животну енергију.  Дрвеће – донори, донатори, даваоци енергије старно имају особину да у себи акумулирају велику количину космичке енергије. То су поменути храст, бреза, бор, кедар, багрем, клен…  Сваки човек би требало да зна које је то његово дрво, које му  омогућава да се лакше избори са животним тешкоћама, са болестима. Када то спозна, треба да га засади у својој близини.

   Али, постоји и такозвана негативна енергија и ево како да се ње ослободимо. Е, ту на сцену ступа дрвеће које одузима енергију. Најјаче у том погледу  су све врсте топола и ива. Слабији, али врло корисни су и кестен, јела, черјомуха (америчка вишња). Они су изванредни за лечење неких обољења. Не знам да ли знате ону руску народну песму “Ивушка зељонаја” – о девојци која пита иву поред воде где да пронађе своју љубав… Видите, народна интуиција је миленијумима радила беспрекорно. Кад сте тужни, кад сте нервно напети или баш растројени, привијте се уз такво дрво леђима (дуж кичменог стуба) и длановима, као кад сте играли жмурке и крили се иза дрвета! То је врло добро да се ослободите напетости и раздражљивости.

Ако имате проблема са унутрашњим органима, једноставно – загрлите дрво као драгог друга. Али, не препоручује се да у том „загрљају“ боравите дуже од двадесетак минута. Не треба наглашавати колико је боље и целисходније да за терапију користите живо дрво, а не његов комадић, али у случају нужде може и тако. Бољи су комади од горњег, него од доњег дела дрвета. Не знам да ли вам је познато, али у Русији су се одвајкада на овај начин лечили зубобоља, ангина, гастритис или главобоља – 5 – 7 минута држиш дашчицу поред болног места – и готово. Ове методе не могу да нашкоде и препоручују се посебно оним особама које пате од спазама великог мозга или васкуларних болести.

Нешто да кажемо и о брези. Њу су опевали песници, Јесењин јој је посветио многе стихове, а у литератури има толико описа и рецепата за лечење брезовим соком, лишћем, пупољцима а познат је и сећер који се добија од Брезе. Исто тако и гљива Цхага која расте на Брези лечи и рак у неким случајевима.

Бреза је најпопуларнија, јер има читав низ лековитих и исцељујућих дејстава. Довољно би било да једном недељно одемо у брезовик, да изаберемо један од већих примерака овог лепог дрвета и да је загрлимо и останемо уз њу једно петнаестак минута.

Поменућемо шта све од ње може да се искористи и које су њене предности: брезови пупољци, сок, лист, па чак и гљива која на њој расте – чага, све је лековито, пребогато биолошки активним материјама.

  У лишћу брезе има етеричних уља, витамина, рутина, каротина, фитонцида, флавоноида… Младо лишће садржи и протеине, масти, витамине. Најбоља је такозвана брадавичаста бреза, она која је као посута мирисним смоластим „сузицама“.

Али, има случајева када лекари не препоручују препарате од брезе. Ево када се може, а кад не може користити „брезова апотека“ Да би то паметно користили у домаћој приручној апотеци треба свакако имати Активни угаљ. Добар је против тровања и акутних бубрежних колика.

Чајеви од листа брезе су одлични против повишеног притиска, а ублажавају и болове.  Разни биљни препарати од брезе делују подстицајно на циркулацију, разграђују тромбове, и зато се препоручују код тромбофлебита, упала на кожи, упале плућа, бронхитиса, болести жучне кесице, уринарних путева и других. Врло је корисно да се бреза употребљава код болести изазваних радијацијом. Бреза убрзава зарастање и замлађивање рана, регулише рад јетре и жучног мехура. Да би се убрзао и интензивирао процес дендротерапије, специјалисти саветују да се свакодневно бар 50 пута кажипрстом благо масира место у области десног подребарја, где је смештена јетра.

Употреба брезе

Одвари и настоји од листова и пупољака успешно и без ожиљака подмлађују ткиво, чак и код дубоких рана. Одваром од листа перите косу, јер ћете тако имати јаку, светлију и густу косу као стари Словени. Пијте чајеве од брезе и комбинујте овај поступак са боравком у природи и директним контактом са дрветом. Код спазама великог мозга треба пити цај од листова брезе и траве росопаса, по једну трећину шољице три пута на дан. Код срчане инсуфицијенције помаже брезово лишће и трава кантариона. Бреза такође потпомаже концентрацију, јача пажњу, генерише снаге организма. Она још и сјајно јонизује ваздух.

 

Ево и како остало дрвеће делује на човека

 

Храст  такође има феноменална својства, пре свега у антистрес терапији. Он активира  циркулацију и скраћује време оздрављења. Један је од најбољих генератора позитивне енергије. Јако је добро да у дому имамо намештај од храстовине, не само зато што је дуготрајан и леп, него и зато што зрачи позитивном енергијом.

  Бор смирује, елминише психичку напрегнутост. Дужи боравак у борику човека спасава од кашља, кијавице, бронхитиса и сличних проблема.

Буква јача отпорност на стрес и помаже да се наша концентрација појача, а такође делује повољно и на циркулацију.

Кестен олакшава реуматске тегобе, елиминише несаницу и, како каже народна мудрост, одгони страх, нервне напетости различитог порекла и помазе у уравнотезењу срцаног ритма. Додао бих, такође, да много од поменутог дрвећа делује на јачање организма против алергије, али док алергија траје, најбоље је помоћи се комадима дрвета о којима је већ било речи, јер, посебно у периоду цветања, директан контакт са дрвећем може изазвати нежељене реакције.

          Поставља се питање, да ли је дрвеће око нас нека врста показатеља како живимо и какво нам је здравље?

Наравно да да. Дрво делује на простор у коме расте, оно га на известан начин штити и лоше стање дрвећа око куће увек треба да буде знак власнику да нешто није у реду.

Порука, дакле, гласи: научите да комуницирате са природом, да разумете њене поруке, много ће вам помоћи.      

 

ДЕЛОВАЊЕ ДРВЕЋА НА ЗДРАВЉЕ

 

Липа помаже код упала унутрашњих органа доњег стомака и код растројства желуца. Њено био-поље повећава потенцијале организма, пуни га енергијом и поправља расположење.

Бреза добро делује на кожу, омекшава најразличитије отврдлине. Она је дрво са „размекшавајућим“ утицајем. Да би сте тај утицај осетили, неопходно је да бреза расте поред ваше куће. Ово дрво чува од страхова и узнемирености, обнавља снаге, убрзава оздрављење. То је типично женско дрво, она помаже и да се поврати вид, нормализује размену воде у телу, благотворно делује на лимфни систем, јача бубреге…

Ако желите да се „напуните“ енергијом, другујте и са кленом, али пазите; само онај оштролисни има позитивну енергију, а остали имају особине „крадљивца“ енергије. Са њима се можете ослободити негативне енергије.

Бор потпомаже размену материја у организму, лечи болести дисајних органа, нормализује крвну слику. Уз његову помоћ ослободите се главобоље и обољења срца. Борици су најбоља „здравилница“ где се одвија природни процес лечења и јачања, али и место где се најбрже може смршати, па није чудо што се многи фитнес центри граде управо у боровим шумама.

Храст помаже код тахикардије, његова енергетика јача и бодри, дарује снагу и јасноћу мислима. Храст је дрво које омогућава човеку да се лакше избори са животним тешкоћама. То је мушко дрво, лечи урогениталне сметње, зубну болест, јача и крепи.

Багрем је један од универзалних донора енергије. Енергија овог дрвета дарује миран сан, враћа добро и оптимистично расположење.

Ако станујете у улици брестова, то је дивно, посебно ако сте мушкарац. Брест даје снагу да се борите са свим животним недаћама.

Јела се користи у случајевима отока, за ублажавање болова, код нервних болести и депресије.

  Кестен нормализује срчану делатност, јача имунитет и нервни систем.

Кедар поправља сексуалну активност, помаже реконвалесцентима да што пре ојачају после болести, делује позитивно на емоционалну сферу.

Клека ће вам помоћи да излечите акне.

Канадска топола – нарочито њене плошке, комади дрвета, лече све врсте упала.

Јаребика ефикасно чисти организам од шлака и токсима. Нервчићима је благи донор добре енергије.

Америчка вишња помаже да се ослободите од тумора. Најбоље за ту сврху су плошке дрвета по рецепту академика Додонова.

  Јабука је изразито женско дрво. Буди осећајност у женској природи, помаже крхкој жени да постане самоуверенија.

Јасен помаже да свест постане кристално јасна и да се доносе боље одлуке и правилнија решења.

 

ДРВЕЋЕ КОЈЕ РАЗУМЕ ВАШУ БОЛЕСТ

 

Чак и дубоко рационални људи знају се од давнина веровало да дрвеће има душу, или да у њему живе моћна бића. Грци су сматрали да у дрвећу живе нимфе дријаде, а Словени су своје амулете одувек „мајсторисали“ од дрвета. Црквене таванице су током многих векова израђиване од тополе, а народни лекари су се служили дрветом – живим, или његовим делом, да одагнају свакојаке болести, од зубобоље до хистерије. Као изванредан грађевински материјал дрво нема премца, чак и  данас, у време поплаве вештачких материјала.

Да ли ћете после прочитаног текста о дендротерапији отићи да пронађете свог тихог сабеседника и пријатеља у околини града, или ћете само заменити линолеум паркетом, зависи од вас. Уосталом, дендротерапија није чин, него процес у коме је сваки  почетак добар.

Дендротерапија је метод лечења и профилактике који користи исцелитељске особине дрвећа. Већина људи, па и лекара, чак и не подозрева да практично свеколико дрвеће (искључујући тополу, јову и дивљи јоргован) несумњиво поседује лековиту снагу – довољно је, наиме, да се просто прислоните уз његово стабло. Дрвеће је у стању да лечи психичка растројства, да стимулише рад срца, активира размену материја у организму… познато је такође исцелитељско деловање дрвећа на лечење главобоља и отклањања последица стреса, а већ само ове његове особина довољне су да дендротерапију препоруче и истакну као једну од водећих терапија нашег времена (и, рекло би се, једну од најприступачнијих).

Топола је прави пример за то. Користи се за прочишћавање енергетских канала, ослобађа човека главобоље, упала и раздражености. Зато је топола толико добро прилагођена и буја управо у великим градовима, око фабрика и отпадних вода. Али, највећу „храну“ топола добија од наших нелагода, немира, негативне енергије, коју упија као сунђер. Док шетате обалом реке, и не знате шта сте са себе „збацили“ у ходу. А топола, коју с правом називају градском енергетском депонијом или канализацијом, прима све то и расте све више.

  Јаребика, дивља оскоруша и черјомуха су такозвани „слаби“ упијачи и користе се код депресије – нарочито њихови комади, као код и мањих тумора. Јеле су добре за растерећење од раздражљивости и умора. Довољно је чак да једну јелину шишарку држите мало међу длановима и већ ћете се ослободити негативне енергије. Ако посадите јеле по ободу свог имања, њихова енергетика ће постати прави моћни штит који брани ваш дом од негативних деловања споља.

Биокоректори

Сами, у домаћој радиности, можете да направите плошку за лечење. Изаберите  стабло или гране здравог, дуговечног дрвећа, посебно ако је стајало са стране, узван  шумског масива. Оваква дрвета, баш као и особени људи, имају и могу да дају више енергије. За стан у граду требају вам плошке величине 8 – 15 цм у пречнику. Када их препилите, оставите их да се суше заштићене од директног сунчевог светла. Овакви био-коректори, то јест исправљачи нашег био-поља могу да еманирају своју енергију 2 – 3 године, после чега их треба заменити новим, свежим. У нашој земљи за сада нема оваквих плошки, али у иностранству се могу набавити у дендролошко-натуропатским центрима.

Први начин је непосредно комуницирање – општење са дрветом, али треба ипак знати следеће: свако дрво има такозване „хранилице“ које су најпогодније за размену енергије. Те зоне су смештене одмах уз корен, уколико се он налази изнад земље, или око моћних јаких грана. Запамтите, тих зона нема око сувих грана.

Да бисте се ослободили депресије, општег умора, и да бисте подигли тонус, потребно је да седнете поред дрвета и да се опустите. Затворених очију проведите неких 5 – 30 минута у близини наведених зона. Тонус и расположење се подиже за 20 минута седења испод липе. Што је дрво старије, тим јаче делује на човека и тим мање времена је потребно да се постигне исцељујући ефекат. За време сеансе треба да се потрудите да осетите – или бар постанете свесни – да се дешава размена енергије.

Ако имате неки конкретан проблем, уколико је то могуће додирните дрво управо тим делом тела. На пример, ако вас боли глава, наслоните чело на тополу. Код срчаних сметњи, „грлите“ храст током 10 – 15 минута, а ако имате неко плућно обочјење – прионите уз бор. Сувишну раздражљивост предајте тополи тако што ћете се потиљком наслонити на њу једно 5 – 7 минута, не дуже. Варикозне вене лечите тако што ћете сести лицем према дрвету, да коленима дотичете стабло. Најбоље од свега је сести између два јелова стабла. Наравно, у исте сврхе можете употребити и плошке. Сеанса траје око 15 минута, до 4 пута на дан, са паузама од по најмање пола сата.

У сваком случају, није потребно да се сеанса исцељења дрветом продужи више од пола сата.

Дендротерапијски третман почиње тако што услед одабира свог дрвета лекара, станете до пола метра испред њега,  затворите очи и опустите се, замислите како примате његову енергију (да се телом одоздо према горе подиже исцељујући топли талас) потом удишете дубоко са задржавањем ваздуха од 4-8 секунди свеукупно два до три минута, стапајући се са вибрационим пољем дрвета.

Потом можете комуницирати са њим, причати у себи или гласно о својим проблемима и осетити како вас прожима његова лековита биосфера, добијајући одговоре на своја питања и жеље.  На крају загрлите дрво. 

 

Медицински је познато да чин грљења… лучи такозвани хормон нежности и среће окситоцин, који регулише имунитет, стрес, крвни притисак. Како и људима и дрвећу је потребан свакодневни загрљај. После ако осетите потребу имате опције да седите, медититрате или спавате под дрветом.

Ради бржег опоравка своје примарно лековито дрво треба посећивати у почетку три пута недељно  или бар месечно са или без дендротерапеута.  При терапијској шетњи вам се нуди да опробате исцељивање и грљење  три дрвета,  док са сигурношћу не утврдите које најбоље делује.

Сигурно да ову једноставну терапију можете и сами обављати,  али бити сам у шуми то може бити опасно и досадно, а ако поведете неког неверног пријатеља и неделотворно,   јер смањује вредност вере у моћ исцељења. Да би имали гарантован позитиван ефекат шетње кроз чаробну шуму треба се обратити  Дендротерапеуту који поред искуства, знања, вере  доноси и  научно осведочени плацебо ефекат.

Метод одабира дрвета које ће вам помоћи, може бити генералан или интуитиван. Генерални принцип се састоји од искуства других људи који су утврдили која врста дрвећа служи као лек за одређено обољење. Интуитивни метод, делује кроз холистички  метафизички аспект, где једноставном штењом кроз шуму дођете спонтано до стабла које осетите да вас привлачи јаче од осталих.

Дендротерапија углавном делује на суптилном енергетско етеричном нивоу квантне холистичке медицине, што значи да целовитије али и спорије балансира здравље духа, стога последично и тела, ка природном стабилном стању и еволутивном процесу и срећнијем животу. За разлику од хомеопатских, фитотерапијски траварских лекова справљених од биљног света, које дају бржи ефекат, али често могу бити ризични.

Напомена – да стабла у насељеним срединама углавном нису сасвим лековита, само у шумским површинама. Свакако да свако дрво има одређени степен позитивног дејства, стабилизујуће, ревитализујуће енергетске  вибрације , свако дрво је добро дрво. У том смислу ако засадите сопствено дрво у двориште своје куће то вам даје неку предност, међутим таква стабла изложена су штетним зрачењима модерне цивилизације, супстанцма, издувним гасовима, парфемима, радио телефонским уређајима итд, те је зато што гушћа шумска област делотворнија.

Финесе

Разне врсте дрвећа имају различите периоде одмарања и бујања. Зими се енергетски потенцијал код лиснатог дрвећа смањује за 50 – 70%, а  код зимзелених врста за 15 – 25%. Изузетак је јела, која је активна у било које доба године.

Врло моћни потенцијал има све плодоносно дрвеће у периоду цветања. Најбоље је општити са дрвећем рано ујутру и у периоду од 16 – 19 сати, када је њихова енергетска размена максимална. Увече се може догодити да вам сувишна енергија разбије сан. И, као и увек, постоји изузетак: клека је сјајано снотворно средство. Ако желите „чаробни јастук“ који ће вас нежно завести у сан, направите мали јастук од струготина дрвета боровице, клеке. Одличан је за лечење менаџерске болести, скидање стреса и опште смирење тонуса.

Градско дрвеће није употребљиво за дендротерапију. Превише је у њему енергетског отпада. Под болесним дрветом не треба се ни одмарати, а о исцељењу не може бити ни речи. Познати су случајеви када се особа која је боравила под таквим, нездравим дрветом, жалила на тежак умор, депресију и немотивисан страх.

За лечење се бира дрво у чистој еколошкој зони, у великом парку, шумарку, лугу, сопственом имању које треба прилагодити управо за дендротерапеутске сврхе, што се увек исплати.

Дендротерапеут ће вам најбоље рећи које је дрво право за вас, а ви, дотле, можете испитати сопствену осетљивост и потрудити се да откријете које је то ваше дрво. Неки људи ће се изненадити сопственим способностима. Ако држите руке над кором дрвета и осетите топлоту, то је ваш дародавац, донор. Ако осећате да вас нешто „вуче“ или вам је некако тугаљиво, то је ваш крадљивац! Будите обазриви са њим, али га немојте презрети. Да, овакав речник је врло адекватан, јер од сваког дрвета, општећи са њим дуже време, стварате познаника, па и пријатеља.

Топола је брза, као урбани пријатељ, и одмах скида главобољу, а бреза воли да се са вама дружи читав низ година, као пријатељ из детињства. Вишња у цвету, чак и ако се он давно осушио на убраној грани, може вас једне зимске вечери спасти од депресије и меланхолије. Ако уз то још попијете чај од липе на ничим не покривеном храстовом столу, осетићете да нисте сами, него међу врсним пријатељима који знају тајне исцељења.

Дрвенарија и намештај могу дуго да сачувају лековита и корисна својства. Наравно, све зависи од тога где је и када дрво посечено. Ако се то догодило у време прве две четврти растућег месеца, дрво има вредност грађевинског материјала, али ако је узето из природе за време опадајућих фаза месеца, када  се у биљкама дешава енергетска регенерација, делују на човека као и живо дрво. Овакав материјал је више од намештаја, уз њега се можете много боље осећати.Такво дрво и не трули брзо, а такође ни не гори лако. Уколико можете да наручујете намештај, поведите рачуна о овим стварима, које нису нимало безначајне за здравље ваше породице у дужем временском периоду.

 

ДА СЕ ВРАТИМО МАЛО НА ХРАСТ И ПОЈАСНИМО ЗАШТО ЈЕ ХРАСТ – ДРВО ЗАПИС?

 

Мало људи зна да су наши преци ХРАСТ поштовали као свето дрво и обично су се окупљали око светог храста да слушају говор њихових духовних наставника Магова, свештеника, Ура, друида итд, који су доносили људима просветљена знања више од стотину хиљада година. Са појавом грчке религије светих храстова је било све мање.

Храст није изабран од стране наших предака баш тако као свето дрво и то у опште није случајно. Многи не знају да храстови могу да живе више од хиљаду година. И та чињеница је била разлог зашто су та стабла постала света.

          И у чему је важност дугог његовог трајања живота?

Ствар је у чињеници да дрво чува информације о догађајима који су се десили у непосредној близини места где оно расте. Стога, особа која зна како да чита ту информацију са живог природног компјутера добија могућност да путује кроз време и учествује у свему томе, што је забележио древни храст. Али није само читање у питању, маг или свештеник може да “запише” на том природном “компјутеру” било коју информацију, било коју поруку за будуће генерације, а оне (будуће генерације) ће је добити.

Подешавајући себе на сваки год храста маг или свештеник са тачношћу до једне године и чак и дана може да репродукује информације које се преносе из прошлости. О тим живим “компјутерима” су знали и непријатељи наших предака и то је разлог зашто су они, заједно са древним књигама бесно и страствено уништавали свете храстове …

 

ОГЛЕДАЛО МОЈЕ ДУШЕ… ИСЕЧАК, Н.ЛЕВАШОВ

 

Имао сам идеју да проверим једну ствар. На терену, мој вод се налазио у близини шумског појаса, и одлучио сам да сазнам како биљке реагују на човека и његово понашање. Питао сам пушаче за шибице и тражио њихову асистентцију. Запалио сам лист на једном дрвету. На ову моју акцију дрво је одговорило променом своје “ауре” са плаво-зелене боје у јарко црвену. Највероватније, на тај начин је дрво “викнуло” од бола. И тај “крик” бола чуло је друго дрвеће шумских засада. А може бити, да је на тај начин настрадало мојим поступцима дрво обавестило остатак дрвећа да сам му нанео бол.

Пошто сам дошао близу другог дрвећа којима нисам ни помислио да спалим лишће, њихова “аура” мењала се на исти начин као што се догодило са дрветом, коме сам спалио лист. Када сам питао остале да дођу до дрвећа, ниједно од дрвећа није мењало “ауру”, већ тек онда када сам покушао да им се ја приближим. Дрво ме је запамтило јако добро, и могло је да ме разликује од било које друге особе.

А није ме само запамтило,већ је “предало” својим језиком другом дрвећу моје податке, тако да је сво остало дрвеће засада добило знаке о “посебно” опасном “криминалцу”. Није лоше за биљке тако звана бића “без мозга”? Биљни организми имају своја чула, они осећају бол, радост, тугу, и осећају много више од оног што смо ми навикли да им сматрамо својственим. Они имају своју, другачију од наше свест, а ни они не желе да умру, они се плаше смрти, као и многи људи.

Према томе, ја препоручујем да се не чини штета биљкама, ако нема посебне потребе. Свако живо створење, биљка или животиња, имају различите нивое свести и читав спектар чула, о којима ми људи – немамо представу, сматрајући себе, своје способности, круном креације природе, без разумевања чак и честице те природе, укључујући природу себе самих …

Без изузетка, дрвеће се дели на “донаторе” и “вампире“. Неко дрвеће даје енергију, друго га одузима. За нас су корисна и једна и друга. Живећи у граду, човек не само да учествује у условима недостатка кисеоника и виталне енергије, већ је склон још и разним болестима. Оне могу бити изазване бактеријама, вирусима и утицајем негативних информација.

Човеку, који се занима северном борилачком традицијом потребна је блиска комуникација са светом дрвећа. Ако се осећате лоше, морате се окренути вампирском стаблу. То су јасика, аронија, черемуха, јеле и неко друго жбуње и дрвеће. Неопходно је прићи дрвету и наслонити се на њега кичмом. При томе морате тражити од дрвета да преузме све негативно. Можете питати и речима и ментално – није стварно важно – дрво ће и даље чути човека и помоћи му да се отараси болног стања.  Поред испумпавања из вашег тела негативности, дрво-вампир гради око вас још и посебну енергетску чауру, која ће вашем етеричном оклопу омогућити непропустљивост за многе болести. Имајте на уму: ни јасика, ни аронија, ни јеле, практично се никада не разболе.

Нешто слично ће се десити са човеком након вишеструке комуникације са дрветом -вампиром. Обично, обраћање дрвету-вампиру се врши једном у три дана и не дуже од 10-15 минута. Након тога, како током ове терапије осећате вртоглавицу и осећате пријатну слабост, морате се затим окренути донаторском стаблу, на пример, бору или храсту. Неопходно је да загрлите дрво својим рукама и прислоните на њега чело и груди. У овом тренутку треба да се обратите дрвету-донору са захтевом да вам да што више здравља и снаге. Кроз неко време ћете осетити у себи свеж, непознат вам проток енергије.

Поред тога, ако се ви ускладите са дрветом-донором и обратите му се пријатељски, оно ће вас одвести у своје информационо поље. То значи да није важно где ћете бити; само треба ментално питати свог пријатеља дрво-донатора, и одмах ће вас испунити потребном енергијом. Дакле, наши мудри преци су имали по неколико пријатеља дрвећа-донатора и ментално се никада са њима нису растављали. И овако је јасно, да је такав човек био практично енергетски неисцрпан.

Ево препоруцујемо неке од локација у Београду где мозе да се изводи Дендротерапија. Они који не зиве у Београду знају у свом крају која је сума здрава и где могу да оду и прошетају и обнове здравље окружен дрвећем.

Дендротерапија  у Београду може да се изводи у Бањичкој шуми,  Кошутњаку, Топчидеру, Миљаковачкој шуми, Звездарској шуми, Ушћу, на Ади Циганлији, Авали ….. Ту су и Степин луг, Јајиначка, Торлачка и манастирска шума, Титов гај, Макишка шума, Дунавске и шуме дуж аутопута Београд – Шид. Такође и приградске шуме Београда, су Трешња, Авалска и Космајска шума, Горица, Липовица, Сремачки рит, Бојчинска, Губеревачка шума и Обреновачки Забран.

У  личној Дендротерапији препоручујемо Кошутњак, Бањичку и Миљаковачку шуму, као најздравије средине.

 

ХРАСТ – ДРВО БОГА ПЕРУНА

 

Не знам да ли сте се икада запитали зашто се баш гранчице храста уносе као Бадњак. А сви стари народи су веома ценили шуме и стабла. Веровали су да дрвеће има чаробне моћи а посебно су поштовали храст.

Код  Грка он је Зевсово дрво, код Римљана Јупитерово, код Германа Донарово, код Скандинаваца Торово, а код Словена Перуново (или Перкуново), без сумње зато што привлачи гром, кишу и симболизује узвишеност.

За многе народе, па и за Србе, дрво је било стан божанства. Дрво по тим веровањима има душу или је нека душа у њему настањена. Та веровања су преношена са предака на потомке.

Дрво са својим вечитим или обнављајућим зеленилом као оса света представља сам живот. Његов врх представља простор неба, а корен дрвета – доњи свет. Сматра се да нас корен стабла везује за претке, стабло је дато да у њега уписујемо крст и љубимо га, а гране и зеленило, које се обнавља, припадају Богу и будућим генерацијама. За неке од њих дрво је стан божанства, оно је први и најпримитивнији храм, а његова лековита снага огледа се у снази божанства или демона који у дрвету живи.

Народ РОДА и народи, као  и грчки, римски и скандинавски народи, повезивали су стабло храста с једним од њихових највиших божанства. Код славеноаријевских народа то је био бог Перун, громовник, па не чуди да гром према веровању  најчешће удара баш у храст. Народ је сматрао светим  пре свега оно дрвеће које се издвајало својим изгледом, величином или положајем.

Наш народ је веровао да такво дрво није само дом неке душе, већ место око кога се окупљају натприродна бића. Сматрало се да у његовој близини бораве виле. Било је заштићено  а једна од најчешћих забрана односила се на сечење стабла и  грана. По народном вјеровању, то дрвеће било је прожето неком опасном силом.

    За храст се веровало да је изузетно срећно дрво у чијој се крошњи повремено скупљају добре виле. То су углавном била усамљена велика стабла неправилног облика,и скоро застрашујућег изгледа. Веровало се  да ће  онај ко их посече умрети или ће му се десити неко зло.

   Веселин Чајкановић у књизи “Мит и религија у Срба”, Српска књижевна задруга, Београд, 1973. Пише да је храст симбол отпорности и чврстоће.

Храст је у старим религијама познат као дрво бога громовника. Храст је свето дрво славеноаријеваца, што је код Срба добрим делом сачувано и након примања хришћанства.  Код Срба се и данас користи за бадњаке, а стари обичај да се под храстом одржавају зборови је и у вези са верским уважењем тога дрвета.  У току турске владавине Срби су се зарад молитве, у недостатку цркава, окупљали испод освећених храстова – записа.

Срби су гајили велико поштовање према храсту. Сем бројних записа којих и дан данас има, треба поменути бадњак и Божићне обреде везане уз храст. Бадњак је дрво које се потпаљује на Бадње вече, уочи Божића, и тај чин је основни обред божићног циклуса насег рода. Бадњак гори сву ноћ, људи га чувају и не спавају. Овај обред је раширен у Србији, Херцеговини, Босни, Далмацији, Истри и још појединим областима Хрватске и Словеније, Бугарској и Македонији. Обично је бадњак сечен на Бадњи дан, рано ујутру пре изласка сунца. Сечу бадњака прате различите обредне радње, у зависности од краја. Пре сече се посипа житом, прекрупом или полива вином, маже медом. Приликом сече бадњака домаћин мора да ћути и да га одсече  једним замахом секире или са три. Сакралан значај има и први ивер који се чувао у кући и на Божић се носио до кошница, штала, кокошињца и чувао се за лечење укућана.

Обично бадњак у кућу уноси домаћин, а веома често се на различите начине омотава (у кошуљу, платно) или га повијају као бебу. Домаћица га често засипа житом, орасима и новцем. На бадњак се ставља суво воће, ритуално јело – печеница, новац, марама и сл. Понегде се цела породица провлачи испод бадњака. Положајник је померао бадњак да би кренули послови и благостање у кући, а граном бадњака је изазивао варнице на огњишту и изговарао благослове: «Колико варница, толико парица, телади, јагњића, прасића…»

Пепео и угарци бадњака су такође коришћени за разне магијске и исцелитељске циљеве: одношени су у њиву, амбар, пчелињак или су пепелом посипани усеви, корење воћки, мешан је у храну кокошкама или се мешао у воду као лек против главобоље.

И стари историчари  средином X века писали су о словенском поштовању храста. И много касније, храстови су сачували обележје светиње међу Аријанословенским народима: под њима су обављани разни предхришћански, али и хришћански обреди, па се може сматрати и претечом храма. Код Раса су млади после венчања одлазили до старог храста и три пута обилазили око њега. Код Срба, храст је веома често имао улогу записа.

Записи су култна места са светим дрветом или каменим стубом (или крстом) код којег се обављају молитве за време  празника. Тај храст, на коме је «записан» (изрезан или исклесан) крст, који је заменио идола, имало је  скоро свако насеље  а поједине велике породице су имале своје записе на имањима.

Урезани крст је стајао на западној страни „записа“, тако да онај, који стоји испред њега, може да гледа према истоку, као према олтарском простору у цркви.

По веровању, запис је станиште божанства поља и шума, које штити село од болести и грома, а њиве са усевима од олује и града. Зато  не чуди избор горостасних храстова за запис. Свуда је било забрањено сећи свете храстове, ложити суве гране или опало лишће, љуштити кору са стабла или на било који други начин оштетити стабло јер то, по веровању, доноси несрећу и смрт не само ономе ко то чини него и свима око њега.

Код свих Словена постоји веровање да се на храст може пренети болест, па су обављане различите симболичке радње преноса болести:  Украјници, Пољаци, Чеси, Моравци на храсту остављају одећу болесника; Бугари, Срби, Македонци и Хрвати на храстове гране везују траке и конце из одеће. Вода којом су купани болесници или деца се просипла око храста. Често се у пробушену рупу у храсту стављала одсечена коса или нокти болесног детета или конац којим је дете пре тога премерено, а затим би се тај отвор затварао кочићем.

Одувек је важило неписано правило  да се са ових стабала ЗАПИСА не сме скинути ниједна граница, плод, кора –ништа. Поготову се не сме Запис одсећи и уништити, већ он мора сам од себе да изумре као човек. Ко повреди или уништи Запис, казу не може избећи божју казну. Казна може да се одрази на њега и на целу породицу па чак да се затре цела породица.

У једном селу код Зајечара забележен је случај да дрво које се срушило и пало на пут није померано зато што је „запис“. Сељаци из тог места су чак изградили нови пут, да свето дрво не би померали.  Без обзира на културни круг који се посматра, сигурно је да је храст сакрално дрво, велике важности и изузетно позитивне симболике која се очувала и до данас и коју треба сачувати и за будућа поколења.

Транскрипт емисије Древник бр.37, радио Сербона
Аутори и водитељи: Драго, Дуле, Дуки и Аца

 

Послушајте целу нашу радио емисију о дендротерапији

Comments are closed.

Пратите нашу страницу на Фејсбуку