We are Online Market of organic fruits, vegetables, juices and dried fruits. Visit site for a complete list of exclusive we are stocking.

Usefull links

Contact us

My Cart
£0.00
drevna slovenska astrologija

ДРЕВНА ВЕДСКА АСТРОЛОГИЈА – Старословенски хороскоп


Као увод, за ову емисију, користићемо штиво које нам је послала наша колегиница Данијеле Тодоровић:

drevnik pecat

„Астрологија је древна вештина и од самог свог почетка постојања  сматрају је  неодвојивим делом астрономије и једном врстом науке. Дефиниција астрологије је да положај планета и звезда у тренутку рођења утичу на судбину људи и догађаја, чак даље на сву живу и не живу природу. Ако хронолошки пратимо порекло астрологије из нама данас, доступних знања, њен почетак се дешава у Вавилону.

 

Вавилонска астрологија

 

Астрологија знамења је први степен у развоју вавилонске астрологије, и у њој се још увек не јављају зодијачки знаци. Она се претежно бави догађајима од општег интереса, предсказујући добру или лошу жетву, рат или мир. Астрологија знамења сеже унатраг до Хамурабијевог доба, а достиже свој врхунац у време Касита и Асираца између 1650. и 1400. године п.н.е. Била је саставни део религије месопотамских народа, која се заснивала на обожавању Сунца, Месеца и пет њима познатих планета (Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн).

 

Најзначајнији астролошки приручник оног времена, који је знатно утицао на хеленистичку астрологију као и на астрологију уопште, био је спис Енума Ану Енлил из другог миленијума п.н.е, збирка предзнака (предсказања, знамења) заснованих на појавама које су систематским посматрањем неба уочене на Сунцу, Месецу, звездама и планетама, и у атмосфери (грмљавина, севање и стварање облака). Основа за тумачење поменутих појава било је веровање да су микро и макро космос нераскидиво повезани. Небеска тела су схватана као персонификација одређених богова који контролишу све што се дешава на Земљи.

 

Друга фаза вавилонске астрологије, примитивна зодијачка астрологија  (додекаетерисна или халдејска астрологија) појавила се у доба халдејских краљева (VII и VI век п.н.е.). Халдејска астрологија трајно је утицала на хеленистичку, а у спрези са Митриним култом била је најраспрострањенија на подручју Римског царства. Поред култа Митре, њену религиозну основу представљали су и медијански зерванизам и грчки орфизам. У овом типу астрологије користе се зодијачки знаци, али се још увек наводе уопштене прогнозе које немају везе са наталном хороскопијом.

 

Генетлеологија или хороскопска (натална) астрологија је трећи стадијум вавилонске астрологије. Она се развијала од 5. века п.н.е. у хеленистичком Египту, и за религиозну основу има зороастризам и метемпсихозу (схватање о небеској сеоби душа). То је заправо комплетна зодијачка астрологија која подразумева израчунавање положаја планета и израду наталног хороскопа.

 

Око 100. године п.н.е. систем класичне астрологије је скоро у потпуности изграђен, али је његова надоградња вршена и даље, при чему су увођена и нека нова гледишта.

 

Од античке Грчке до данас

 

У античкој Грчкој астрологија је такође била веома цењена. Може се слободно рећи да се у време Александра Великог цео религиозни и политички живот одвијао у њеном знаку. Римљани су били под снажним утицајем грчке културе и науке, тако да су усвојили и њен став према астрологији.

 

У XV и XVI веку астрологија се чврсто укоренила у Европи. Већ тада су у Паризу, Падови и Болоњи постојали чувени универзитети на којима се она изучавала. У доба владавине папе Лава VI, од 1513-1521. године, на папском универзитету основана је чак и катедра за астрологију. Током XVI и XVII века астрологија је доживела веома велики успон у Европи. Тада је већина истакнутих државника и уметника имала личне астрологе. У XVIII и XIX веку, са развојем техничких и приро-дних наука, интересовање за астрологију почело је да јењава, да би у последњим деценијама XX века поново почело нагло да расте.

 

На научну природу астрологије упућује нас и етимологија ове речи, која у преводу са грчког значи „наука о звездама“ (астрон-звезда, логос-наука, реч, поредак).

 

Јунг је рекао „Астрологија одавно куца на врата универзитета, она је наука“. Факултети на којима се између осталог изучавала астрологија постојали су још у Средњем веку. Данас постоје факултети на којима је астрологија примарни предмет изучавања, а први такав факултет отворен је у Америци још 1954 године. Значајно је поменути и да су се многи чувени научници, посебно астрономи бавили астрологијом, као што су Галилеј и Кеплер.

 

Данас поред модерне западне астрологије, коју сви знамо, постоји и традиционална астрологија, тропска астрологија, индијска астрологија, познатија као ђотиш и многе друге. Но, претеча свих ових је управо древна астрологија наших предака, ведска астрологија.

 „Наша хронологија није повезана ни са Сунцем, ни са Земљама, ни са Лунама, ни са Звездама, а везана је са законима Творца Јединог.

 

Сунце, Звезде, Земље и Луне убрзавају или успоравају свој ход, а закони Творца Јединог не задовољавају, и са сагласношћу њих посматра Числобог, који је чувар Реке времена.“

 

Настанак речи „календар“

 

Често нам „објашњавају“ да је реч календар произашла из латинског „calendarium“, што преведено са латинског буквално значи „евиденција зајмова“ , „књига дугова“. Чињеница је да су у древном Риму дужници плаћали дугове или камате у првим данима месеца, тј. у данима календана (лат. “calendae” или “календае”, чак и “календује” – име првог дана у месецу за древне Римљане). Али Грци нису имали календане. Стога, окореле неплатише Римљани су иронично говорили да ће вратити дуг по грчком календама, то јест, не зна се када (код нас постоји израз – Линбурга месеца).Овај израз постао је популаран на многим језицима света.

 

Ако се вратимо латинском језику, испада да је „дуг“ на латинском “debitum”, “књига” – “libellus”, “liber libri”. “Напомена” – “нота”, “litterae”. Напомена у смислу “notebook” – “албум”, “tabella”. “Зајам” ће бити “faeneror”. И неки од првих делова “calendarium” реч “caleo” преведени су као “проглашавање”, али не могу превести “ndarium” (или бар “darium”). Видимо да календаријум нема никакве везе са судовима и дуговима. А да ли су могли ову реч позајмити од нас?

 

Назив Славено-Аријског календара “Колиадин Дар“,  буквално значи поклон Коладе. Тј. реч “календар” не долази из “књиге дугова” Римљана, већ из споја Коладе Дар. Друго име за календар је Круголет бројева (Krugolѣt Čisloboga).

 

Тада су се древним Да’аријским Круголетом Божјих Бројева (ДКБ) служили само ПравоСлавни Словени (ово не треба мешати са хришћанима), Староверци-Инглини и ирски ред Друида. ДКБ има своје корене у данима када су наши преци живели на северу континента, коју су назвали Да’Арија (Хипербореа, Арцтида, Арктогеја). Календар има и Рунски облик приказ, тј. названи као Сороковник (месеци), бројеви, дани у недељи и именованог као Лета забележеног Рунама (тајне слике које пренесе велику количину информација). Први Сороковник је одређен једном Руном, а остали су означени као коњукција две Руне где друга Руна указује на део циклуса ротације наше Земље око нашег Јарила (Сунца). Овај циклус се зове Лето (“година” уместо Лета појављује се под Петром I, а слика “год” (од “година”) означава “структурни” период у ДКБ-у (од 1. до 144. године)). Од речи “Лето” на нашем језику, концепти се чувају: летопис, летописац,  колико имаш лета, итд.

 

Календар је базиран на древном 16-цифреном систему бројева. 16 Лета формирају Круг, који пролази кроз 9 елемената, стварајући Круг живота за 144 године. И упркос својој необичности, за савремену перцепцију, овај календарски систем је најтачнији и најприкладнији од свих постојећих календара у овом тренутку. Током последњих неколико десетина хиљада година, наш календар није “избегао” или “заостао” за један дан, јер се ослања на модел Васионе и на аксијалну централизацију и на галактичку оријентацију Земље.

 

Наша Мидгард-Земља се креће око Јарила, које се врти око своје осе, а оса се полако креће дуж кружног конуса. У овом случају северни пол описује у простор елипсу, која је основа овог конуса. Оса овог конуса је управна на раван земљине орбите, а угао између осе и образујућег  конуса је око 23 °. Ово кретање осе ротације дуж кружног конуса научно се назива прецесија, а наши преци називају дан и ноћ Сварога. И као резултат, потпуна (визуелно посматрано са Земље) револуција звездног неба, свих 16 Чертога (сазвежђа) се јављају за 25920 година. У овом тренутку, астрономи сматрају да је дужина прецесије једнака 25729 (Платонова година). Астролози верују да је прецесиони циклус 25920 година, а једна астролошка ера је 1/12 циклуса, то јест 2160 година. Раније, прије катаклизме, није било прецесије, угао осе је био око 30 °, а оса је строго гледала у центар наше галаксије:

 

„ … У центру Сварге откривена је Хала ватре – Стожари (Светожари) – Искована од самог Сварога, извор свих Суштина. Ово је врх Светског Дрвета, Мер планина, место контакта нашег света са Вишим световима,  у коме обитава Сам Свевишњи Род. У Стожарима Драгог Рода – Светског Истока – пробија светско јаје нашег универзума, иницирајући ротирање (тј. Коловраћење) Сварге. Ови Стожари, срце Звезде севера, сада зову Полијарној, а наши преци називали су је Седавој, Сјад-звездом. У Седави се јављају звездане слике Сварога и Ладе у људском облику – Сазвежђа, сада се зову Cepheus i Cassiopeia. Сварог и Лада напуштају пут ка Дрвету Светова, које чува Велес, у облику Огњене Змије (сазвежђе Змаја). У близини се такође налази сазвежђе, коју неки зову Медведице, други – Крава, а трећи – Јелен. Ови чувари Ирија су Велес и Дажбог. У самом центру Стожара Сварожића, је слика  ватрене кашике (Мали Медвед). Ту кашику је бацио Велес са неба, а затим – Кришњи … ”

 

Јарило-Сунце је улазило у сазвежђе „огњене кашике“ (изгледа као кашика багера, па је касније и радни део багера по томе добио назив), кога назваше Зимун. Сазвежђе је систем звезда (Сунца и Звезда), која се крећу по својим орбитама, око центра сазвежђа, где се налази објекат, који астрономи називају неутронска звезда, која је била откривена 2004.године. Астрономи је називају 1РXС Ј141256.0+792204.

 

На грби Беловода, може се видети локација Јарила у сазвежђу Зимун. Јарило је приказано у виду (облику) Звезде Инглија, окружена са шеснаест сазвежђа, по којима се Јарило креће дуж Свароговог круга (за посматраче са Земље), у току једног Лета се премешта из сазвежђа у сазвежђе у супротном правцу од уобичајеног годишњег циклуса: Сазвежђе Девице, Вепра, Штуке, Лабуда, Змије, Вране, Медведа, Роде, Вука, Лисице, Бика, Лоса, Сокола, Коња, Орла, Леопарда.

 

Кадгод Јарило-Сунце прође кроз одређено сазвежђе, сједињење његовог Света са Светом Сазвежђа даје утицај на судбине и карактер људи и даје силу, моћ коју посматрају Света Дрва, која расту на Мидгард-Земљи.

 

Положај Сунца на небу одређује се у време солстиција, т.ј. у којој је констелацији (сазвежђу) Сунце 22. марта (латински, западни стил) или 22. септембра (аријски, руски стил) – у тој ери ми и живимо. Сви знају знаке зодијака који прате особу у животу, али овај систем се сматра релативно младим и није увек тачан. Древни системи имају већи проценат тачности у описивању људске природе, његове судбине и судбине човека. Овом тренутку није посвећена ни једна научна расправа и ни један учени астролог не прати ово професионално – то је тема за посебну вишедневну дискусију. Но потомци древног Рода су увек били заинтересовани за тренутак заштите тог или оног божанства и његов утицај на судбину човека.

 

Преци су дуго користили свој систем покровитељства, који се одликовао својом савршеношћу, али је уједно био и прилично једноставан. У неколико документарних извора, овај систем се зове Сазвежђе Свароговог круга, који су, по аналогији са знаковима зодијака делили небо на неколико делова, од којих сваки има свој психофизички утицај. У тренутку када Сунце пролази по одређеном сектору круга, становници Земље добијају скуп одређених карактеристика. Круг Сварога је подељен на 16 поља ( у данашњој астрологији се то зове поље), који имају своје особине и имају одређени утицај на сваку особу. Сваки потомак  једноставно је обавезан да од датума рођења упозна своје поље круга, јер од тога не зависи само његова судбина, већ и избор амулета или руна, што ће помоћи у достизању одређених резултата у животу.

 

С обзиром да се, за разлику од западне и кинеске астрологије, Славено-Аријска у небеском своду разликује не 12, већ 16 зодијачких сазвежђа, тада зодијачка епоха не траје 2160, већ 1620 година. То јест, тачка јесењег солстиција Сунца прелази сваке 1620 године у ново сазвежђе:

Јарило-Сунце припада „систему тројних звезда“ (говорећи астрономским језиком). Поред тога, троструки систем укључује и Белог Гиганта и браон патуљка (Мара). Једна од Земаља браон патуљка – Нимизида, која је приказана као диск са крилима, има период кружења 3600 година.

 

Дан Сварога има 180 кругова живота (25920 година). Сада узмите у обзир векове (100 година), а Словено-Аријци разматрају Круг Живота, који се састоји од 9 Кругова Лета или чини 144 Лета – минимални период живота за људе на овом свету. У складу са тим Круг Лета = 16 Лета: Петнаест простих Лета и шеснаесто – Свето Лето. То је због чињенице да се свака шеснаеста орбита Мидгарда продужава услед интеракције са другим земљама (планетама) и лето се продужи за 4 дана. Овај циклус је такође повезан са древним догађајима, наиме 15 година прошло од пресељење Велику Расе из Да’Арије у Расенију (територија од Урала до Тихог океана,Пацифика), и 16. Лето наши преци су живели у новим земљама и узносили славу Наших Богова. У част овог догађаја наши преци су почели да славе Pashket, што у преводу са х`Аријских руна значи “Пут којим су ишли Богови”.

Од тада се Лето обележава од дана Великог празника Ramha-Ita (или од дана Новолета тј. Почетка новог лета – нова година).

Даријски Круголет Божјих Бројева садржи таблицу са круголетом,  елементима, бојама, начелима и принципима.


Како можете сазнати које је ваше поље?

 

Сваким даном број људи, који се враћају знању предака, расте геометријском прогресијом, а једно од првих питања које су постављали потомци наших предака, је “како сазнати своје поље”. На интернету или у литератури, можете срести разне варијанте могућности сазнавања својег поља, од којих је најједноставнија табела односа између савременог грегоријанског календара и Круглолета Числобога (древнословенског календара). Али веома радознали модерни припадници нашег Рода знају како сазнати по датуму рођења своје поље – постоји функционални радни алгоритам, који по некомпликованим математичким прорачунима прецизно проналази датум рођења према Круглолету. Брзина и истовременост је у томе што сложеност одређивања датума његовог рођења на календару предака је да датум почетка године плива, тако да препоручујемо да или користите готове одговарајуће табеле или посебне сервисе. Важан фактор, који не треба заборавити током прорачуна је присуство сопственог система рачунања времена који су наши преци користили.

 

Поље наших предака од датума рођења вам омогућавају да знате праве информације о особинама вашег карактера које можете исправити. Вреди запамтити да поље одређују само основне особине и особине личности, а особу током свог живота променом своје унутрашње енергије то мења, оно што је дато његовој природи. Важна обележја знања поља су упозорења и предострожности о томе шта треба избећи, шта се мења и шта захтева додатни развој. Астролошки хороскопи, који су познати многима, само је једно од тумачења Поља предака, који су имали јединствено знање и хиљадугодишње искуство.

 

За савременог човека, потомка древног Рода, према инструкцијама није увек лако израчунати сопствено поље, тако да су специјалисти древнословенске митологије развили посебан програм за израчунавање односа грегоријанског календара и Сварогових поља.

 

Заборавите на све оне датуме који се стављају на сајтовима или из других извора, као истинити, можда су неки и тачни, али за одређени датум рођења рачунају се сви ови подаци, јер су наши преци живели по другом календару, а имали су сасвим друге прорачуне (40 или 41 дан су чинили дане месеца, 9 дана је била недеља). И како да израчунате поље, питате се сад…? Дакле, да би поједноставили рачунање, направљен је програм у облику Славено-Аријског сата са алгоритмом за израчунавање старословенског календара. И тако да не морате да будете у заблуди са датумима, направљен је посебан програмчић за одређивање поља по датуму рођења, који узима у обзир све нијансе и особености обрачуна па је и вероватноће грешке сведена на нулу.

 

Која је разлика Свароговог круга у односу на зодијачке системе?

 

Хороскоп наших предака по датуму рођења (поље) заснива се на сложеном дизајну, који је постао основа за круг Зодијака. У календару древних предака, сви звездани објекти – Сунце, Месец, планете, галаксије – заузели су одређено место на небеском своду. Често се хороскоп словено-аријанаца упоређује са зодијачким хороскопом – у неким тренуцима су слични, али разлике су много веће од сличности. Прва и најважнија разлика је 16 поља, које се могу фигуративно описати као месеци у трајању од 21-23 дана. Уобичајено се верује да су поља која су наши преци одређивали скуп особина душе коју су богови дали.

 

Особине дизајна и примене Свароговог круга

 

Хороскоп словено-аријанаца заснован је на знању стеченим током миленијума и животном искуству стотина генерација. Зато сва поља омогућавају максималну карактеризацију било које особе – његове таленте, скривене квалитете и страхове. С исправним тумачењем и разумевањем поља може се предвидети не само судбина човека, већ и нације у целини, како би се избјегле невоље. Сви амулети круга имају своје специфичне особине које ће помоћи бољем животу особе, откривају потенцијал сваке особе. Истовремено, талисман круга Свароговог је давао особама те квалитете које му богови нису дали.

vincanski kalendar dijagram energija Sunca

Опис хала у Пољима

 

Сварогов Круг представља свеобразни систем систематизације данашње астрологије, на основу којих су створене многе дејствујуће зодијачне карактеристике. Основни елемент круга су поља која се састоји од одређених 9 сала, али то није све, јер се у свакој сали Хале налази, да кажем по 9 столова. Са обе стране су клупе. На једној страни стола налазе се 36 клупа за мушкарце, на осталих 36 клупа за жене. Свака клупа има 760 места. Нећемо ући у овај детаљ, али једноставно је добро знати какве су хале.

 1. ПородицаУ овој Сали, особа добија у тренутку рођења знање које је неопходно да савлада професију. Такође, одређена знања и вештине у управљању домаћинствима и породичној економији. Такође се ова сала назива и зграда куће, тј. како све уредити у свом животу.
 2. Војна способност -У овој Сали, особа добија класичну Древну Мудрост која га усмерава да служи Силама Доброг, са генетски нераздвојним способностима различитих врста борилачких вештина које одређују моћни ниво телесних, душевних и духовних снага. Ове силе које особа добија без обзира да ли је мушкарац или жена. Понекад ову Салу зову: сала војне касте или војне класе. Људи рођени у овом пољу обједињују комбинацију два врховна основа, који се зову Дужност и Част. 
 3. СтварањеУ овом пољу формирају се особе са огромном потребом за стварањем. Они стварају све што је могуће у корист Рода и за просвећење будућих генерација. Људи рођени у овој сали имају неодољиву потребу да упознају различите аспекте живота, уз накнадно утеловљење идеја које су се појавиле у пракси у корист њиховог Рода и народа. Људи рођени у пољу Створитеља у древним временима су називани – велике архитекте (архитекте).
 4. МилосрђеОни који су рођени у овом пољу, по правилу, управљају својим способностима, које имају од рођења – то се може приписати способностима свог тела: флексибилност, пластичност, способност регулисања откуцајима срца, задржавању даха, итд. Стога се ова сала назива и Сала Волхова-исцелитеља.
 5. Иринација

  (иринификација је систем везе, спаја се на физичком, биолошком, генетском и другим нивоима). Ова сала је место повезивања различитих животних система на темељу хармоније и љубави. Људи рођени у овој Сали осете проблеме других људи као своје, ментално улазе у стање друге особе, или животиње или биљке. По правилу, такви људи постају наставници, ментори, који своју древну генерацију носи са Древном Мудрошћу. Врло често рођени у овој Сали имају велике породице. Поставши свештеници или свештенице примали су назив “Духовни”, рецимо: свештеник је био свештеник Ведамир, а по стопама његов ученик Волх Велимудри; од женских слика, ово су првенствено Тара и Јогиња-Мајка (Баба Јога).
 6. Мудрост и смрт

  Они који су рођени у овој Сали имају изузетне способности пророштва, тј. јасновиђења. Од њиховог рођења им се даје прилика и могућност навигације Реком Времена како у будућност тако и у прошлост. Такви људи називали су се “кастом свештеника (жреца)-предсказатељка и свештеника(жреца)-прорицатеља”. Врло често у овој касти били су и војници, који су на бојном пољу често сретали смрт, тј. били на ивици између живота и смрти, што је довело до чињенице да се код њих открио овај поклон, а због тога су их називали “пророци” (пример: принц ратник Пророк Олег).
 7. Извршитељи судбине

  Људи рођени у овој Сали, имају могућност да контролишу Елементе, како свет Јава, тако и света Нав. По правилу, од таквих људи (нарочито у прошлости) била је каста свештеника-управитеља природе и свештеника-чувара Врата Међусветова у свим земљама Свароговог круга.
 8. Хала Судбине

  Рођене у овој хали, у почетку, судбина је припремила са мноштвом различитих тестова како би се изабрала најбоља деца мушкараца којима је посебна мисија додељена у Сварги Пречистој. По правилу су се у древним временима такви људи састојали од касте управитеља: принчева, краљеви, краљеви телохранитељи, као и старци и старешине (ово је светска власт). Али то не значи апсолутно да је то била каста нерадника, сви су се бавили креативним радом. Представници касте владара могли су бити само мушкарци који су постигли одређене резултате у својим професионалним и креативним активностима.
 9. Мудрост и Веда

  (Соба Веда). Рођени у овој Хали обједињује жељу да знају и чувају Древну Мудрост предака и Мудрост Високих Богова. По правилу, од људи рођених у овој сали, састављена је Ведска каста (највиши свештеник-чувари чисте Мудрости). Област њиховог знања и тежње нема границе, јер имају све што се тиче тога. О таквим људима кажу: “они су у овом свету, али нису од овог света”, тј. раде са таквим појмовима, категоријама које је обичним људима тешко разумети.


Суштина поља и њихов утицај на човека

 

Поља по датуму рођења – ово је сјајна могућност да схватите себе, упознате скривене могућности, а можда и пробудите сећање на претке, што омогућава примање снаге и мудрости Рода.
Наши преци су веровали да два суседна поља имају сличне карактеристике, тако да су их увек посматрали пару. Ово су парови посматраних поља:

         Девица и вепар. Особа рођена у овим пољима тежи да зна свет око себе у свим његовим хипостазама (битисању). Људи под заштитом Девице и Вепра не воле када их неко притиска током доношења одлуке. Они покушавају да буду лидери, воле да доносе сопствене одлуке;

         Штука и лабуд. Смирен и измерен живот је основа начина живота људи рођених у овим пољима. Највећи проблем таквих људи је доношење независне одлуке;

         Змија и врана. Такви људи су активни и боје се усамљености. Њихов посебан став према љубави у свим њеним манифестацијама је приоритет, стога су веома љубазни;

         Медвед и рода. Ова поља се манифестују у чињеници да су ови људи од почетка пријатељски настројени. Они покушавају да константно учине свет бољим. Принципи ове врсте су њихова основа бића, просперитета и благостања, здравог потомства и среће деце су оно што људи рођени у овим пољима стално размишљају;

         Вук и лисица. Као и њихови амулети, људи који су рођени у овим пољима су у бескрајној потрази за значењем живота и истине. По својој природи они су експериментанти, радознали и не плаше се промена и испитивања;

         Бик и лос. За њих чак и најтежи монотони рад није страшан, јер сматрају да се само радом може постићи све у животу. Њихова посебност је да им се активност манифестује са почетком пролећа и постепено бледи ка јесени;

         Соко и Коњ. Жеља да се у исто време ради неколико ствари често збија  окрутну шалу са људима рођеним у овим пољима. Истрајност и напоран рад нису њихови путеви. Природни максимализам и здрав разум им дају прилику да постигну високе резултате ако су успешно завршили  посао;

         Орао и леопард. Људи који су рођени у овим пољима одликују се добродушношћу и добронамерношћу. Они су увек спремни да помогну свима, али понекад претерују. Мало су лењи, због чега им упознавање света причињава тешкоћу. Чекају, када ће знање доћи само по себи и  када дође време за то.

Након упознавања поља или сазвежђа, да видимо шта какво је дубље значење сваког поља. Свако садржи свог заштитника, свето дрво.


Поље Вепра

Датум: 23. септембар – 14. октобар (треба проверити тачан датум по таблицама)

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Покровитељ је један од највиших богова – моћни Рамхат, који има улогу мудрог судије и чувара реда у свемиру: на земљи и на небу. Свети симбол дрвета је крушка, коју су наши преци одувек ценили. У етносу наших предака, крушка је била повезана са путевима који су водили до загробног света. Поред ње су одржавани обреди склапања брака и разне врсте прослава, уговорених брачних церемонија, као и одржавања разних празничних догађаја. Дрво представља земаљске радости и људска блага, а такође даје људима дуговечност, природну лепоту и одлично здравље. У древној култури крушка је симбол светости и чистоће. Због тога поље Вепра помаже људима да нађу себе, да у потпуности открију своје унутрашње способности и таленте и да остваре своје животне циљеве и постигну успех у својој изабраној професији.

 

Бога Рамхата називају многим именима: Раба, Брама или Рамх, међутим, дефиниција о њиховој суштини увек остаје иста – то је небески судија, чија је слика оличење правде и поштовање закона. Наши преци су веровали да људи који су чинили погрешна дела и нису тражили за своје поступке искрени опроштај, падали у немилост. Страшним делом се сматрало жртвоприношење и намерно наношење повреда човеку – посебна казна је била предвиђена за то дело. Рамхат је чувар РИТА књиге, у којој су земаљски закони и небески канони обавезни да се поштују. Према његовој моћи се суди људима за кршење установљених правилиа и непослушности, а такође и да прогласи оштру казну и безусловну осуду оних који су у питању.

 

Која је улога оних који су рођени у пољу Вепра? На основу горе описаног заштитника овог поља, рођени су да помогну Рамхату да изврши тешку мировну мисију на земљи. Међутим, вепрови понекад компликују своје животе ка склоностима за фатализам. Недостатак поверења у доношење одлука доводи до чињенице да то кочи њихово кретање према позиву одозго и заглављују се у различитим фазама духовног развоја. Бог Рамхат посебну пажњу посвећује испуњавању људских светих канона повезаних са поштовањем чистоте Духа и Крви. Људи који су рођени у пољу Вепра и желе разумети законе Бивствовања, Рамхат даје далековидост, разборитост и стремљење ка правди.

 

Особине поља Вепра

 

Мушкарци

Вепрови мушкарци имају среће у животу, у личним односима, у новим подухватима током свог живота. Они су праве присталице правде и спремни су да уложе максималне напоре у корист тријумфа истине над беззакоњем. Из тог разлога, многи мушкарци који су под покровитељством поља Вепра су склони професијама везаних за правне или законске активности. Од њих излазе успешни адвокати, тужиоци, добри полицијски службеници и чак спасиоци. Вепрови су по природи радници савести, на које се можете ослонити у тешким ситуацијама, одликују се мирним уравнотеженим темпераментом, мудрости, и склони су креативном размишљању.

Захваљујући одлучности и неуморности да теже циљу, људи из овог поља често држе одговорне високе позиције, демострирајући решавање проблема хладне главе, мудро и поштено. Они вешто управљају својим потчињенима, усмеравајући своју креативну енергију у канал неопходан за плодан рад.

Жене

Жене које су под покровитељством овог знака, пре свега покушавају опремити кућу, а тек онда размишљају о каријери. Отвореност, искреност и жеља да помогну онима којима је помоћ потребна, чине људе из поља Вепра праве представнике Велике Расе. Међутим, у поређењу са мушкарцима, жене се одликују одређеном мистеријом и тајношћу, због њихове природне суштине. Талисман овог поља купују сви људи рођени у овом знаку, и као заштитни талисман је не само модеран додатак, него и посредник између Бога Рамхата  и човека. Он  помаже да се чује воља заштитника, као и да да потребну снагу и способности за обављање своје мисије на земљи.

 

Поље Штуке

Датум: 14.октобар – 6.новембар
(треба проверити тачан датум по таблицама)

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Други симбол под овом Колом је Поље Штуке, чији опис, можда, тачније почиње са заштитником – увек младом и веселом Богородицом Рожаном. Она оличава очување древних традиција и породичних вредности, богатство Рода, као и благостање сваке особе. Супротно популарном веровању, светла богиња Рожана штити не само лепе жене и породиље. Она такође не лишава мушку половину човечанства својом сталном пажњом. Помаже у невољи да пронађе прави излаз из разних компликованих ситуација.

 

Свето дрво је Шљива, која симболизује победу чистих мисли над безразумљем. У етничкој култури предака, ово божанско дрво повезано је са симболом дуговечности и истинске срећне среће. Шљива промовише духовни развој човека, постизање животних циљева и очување породичних односа, што је изузетно важно за наставак људске расе на земљи. Покровитељ овог поља помаже људима у васпитању будућег потомства и доноси срећну хармонију породичној заједници.

 

Ако не од рођења, у раном детињству прецизно штука настоји да постигне мир, не само за себе, него и у спољном свету: код куће, на послу или код пријатеља. Они су способни да саучествују и увек су спремни да подрже у тешким ситуацијама. Талисман овог поља је у функцији  прилично једноставан, и није разумевање материјалних добара, већ напротив душевних блага која откривају врата тајнама Универзума и  основама постојања. Представници овог поља хале невероватно деликатно осећају све земаљске процесе који се јављају у природи и могу да ухвате било какве промене у емотивном стању саговорника.

 

Значење поља Штуке

 

Права Деца светог поља имају много тога заједничког са Штуком: они су флексибилни и сналажљиви, што им помаже да спретно заобилазе различите препреке са којима се сусрећу на путу живота. У многим ситуацијама, више воле да не настављају, али чекају погодан тренутак за активно дејство и у већини случајева ова тактика доноси позитивне резултате. Значење овог поља је тешко преценити, јер оно чува духовно богатство и породичну срећу. Људи рођени у овом периоду, скоро су увек праћени са срећом у послу – често се чак зову и срећници судбине. Међутим, ово је само ако штука живи у складу са божанским законима и води се искључиво чистим мислима.

 

Због своје уравнотежености и унутрашњег мира, сматрају се Душом сваке компаније и могу да преведу у мирни рукавац различите конфликтне ситуације. Њихово независно мишљење се увек пажљиво слуша, јер Штука има непроцењиво животно искуство, које, ако је потребно, дели са окружењем. Током одрастања генерације коју подижемо, препоручујемо да користите амајлију поља штуке која ће помоћи да се  избегну замке и темељно припреме за почетак независног живота.

Жене Штуке

Лепша половина штука у облику дивних жена се одликује невероватном жељом за породичним благостањем. Због тога покусавају да учине све напоре, и љубоморно чувају свој удобни дом од разних уплитања споља. У неким ситуацијама, женске Штуке су често склоне нервном слому и депресивним стањима, јер “на службеној дужности” имају пуно емпатије и симпатије. Међутим, ово се дешава изузетно ретко, јер жене, без обзира колико им је тешко, обично не показују своје слабости другима.

Мушкарци Штуке

Амајлија штуке је нарочито неопходна за мушкарце. Заштитни талисман није само непремостива баријера негативној енергији, већ доприноси и срећи у пословању и новим подухватима. Моћни амулет је задужен са божанском снагом заштитнице. Стога ће увек помоћи да се донесе једина исправна одлука, посебно када је реч о важном пословном пројекту. Мушкарци који су рођени у овом периоду карактеришу благ, али истовремено и агресивни карактер. Имају неуништиво унутрашње језгро, што омогућава постизање успеха у скоро свакој области.

 

Поље Лабуда

Датум: 6.новембар – 27.новембар (треба проверити тачан датум по таблицама)

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Треће поље свароговог круга припада Лабуду. Заштитница овог поља је небеска мајка – Макош. Она својим рукама тка бесконачно платно живота и слободно располаже људским судбинама.

 

Лабудови се по природи одликују балансираним карактером, могу објективно размишљати, у зависности од ситуације и водити редован начин живота. Људи који су били довољно срећни да буду рођени у Пољу Лабуда могу изгледати супер активно, али у срцу увек остају мирни.

 

Свето дрво им је бор, који је отелотворење интелектуалног и духовног развоја света и сваког појединца. Древни ритуал спаљивања бора наши преци су  директно повезивали са ватром просветљења. Међутим, Бор не подразумева само неисцрпан бунар мудрости – свето дрво доноси мир и спокој у души сваког ко се окрене њему за помоћ. Духовном општењу са боровима увек су прибегавали када је било потребно да се донесе важна одлука или се определи за коначан избор. Исто тако, дрвеће помаже да се стекне поверење у своје способности и брзо се отараси депресије, емоционалног стреса или других неуролошких поремећаја.

 

Људи рођени током владавине поља Лабуда и богиње Макош задивљују невероватном способношћу да виде било какву ситуацију много дубље од осталих.
Међутим, како би се овај Божански Поклон у потпуности развио, неопходно је посветити посебну пажњу духовном развоју и усавршавањуи. Амајлија лабудовог поља има значење очувања древних традиција и наставка људске расе на земљи. Овај симбол одражава женски принцип, тријумф истине и породичног благостања.

 

Лабудови показују одличну радну способност и спремни су да уложе максималне напоре да постигну добре резултате, али је често тешко да преузму одговорност за доношење одређених одлука. Та објективна процена текућег стања не дозвољава им да се брзо крећу. Чак и ако постоји само једно решење проблема, урођена педантност има предност над здравим разумом, са резултатом да ће лабудови сложно и пажљиво анализирати ситуацију. Но, неког из њиховог непосредног окружења привлачи особеност њиховог карактера.

 

Због велике љубави, спремни су за сваку жртву, а неговање других је један од њихових главних хобија у слободно време. Понекад су преплављени тако снажним осећањима и емоцијама да могу да изврше безобзирна дела, што није карактеристично за њихов карактер. У овом случају, помаже амајлија, направљена од сребра. Заштитна амајлија штити од негативне енергије, усмерава енергију на добра дела и “учи” да балансира на финој линији контрастних и симпатичних искустава.

Жена лабуд

Изузетно је важно да одржи менталну и духовну хармоније током читавог живота, иначе почињу да пропада све испред очију и губе интересовање за сва дешавања око њих. Магичан Талисман, обдарен божанском моћи богиње Мокош спречава нежељене последице и проналази блиску чврсту везу са моћном заштитницом. Често су женском лику својствене негативне особине које их не приказују у најбољем светлу: таштина, охолост и претерана емотивност, често праћени наглим променама нарави. Жене Лабудови су више од мушкараца склоне депресивним стањима, а самим тим им је потребна помоћ одозго.

Мушкарац Лабуд

Имају уздржанији темперамент, али понекад и сами себи дозвољавају да испоље емоције. По својој природи, мушки лабудови воле да воде одмерен и миран живот без икаквих драстичних промена. Тешко пристају да се преселе у други град или да промене своје уобичајено радно место. Одрасли мушкарци су спремни да напорно раде, ако им оно што раде, даје истинско задовољство. Млађи Лабудови често ветровите нарави и  очигледно невољно се слажу да испуне одговорне задатке.


Поље Змије

Датум: 27.новембар – 16.децембар (треба проверити тачан датум по таблицама)

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Представља четврто поље у Свароговом кругу и заштитник овог поља је чувар Сварге пречисте – Семаргл, кога су наши преци називалио Огњеним Богом.
Врховни Бог Семаргле оличава непобедивог и храброг ратника који је истинско оличење жестоког ватреног пламена. Треба напоменути да је магични симбол Змијске дворане један од најважнијих духовних аспеката Инглије.

 

Свето дрво је липа. У нашој култури, дрво је повезано са срећом и природном лепотом. Људи су веровали да, ако сте неко време стајали под крошњом Липе, онда особа може имати различите натприродне могућности. Наши преци су такође сматрали Липом мајчиним дрветом, што је људима дало све што им је потребно за једноставну људску срећу. Липа је могла да буде утеха у тешком тренутку и даје инспирацију новим напорима.

 

Представници поља Змије су невероватно активни, весели и пуни енергије, који се каналишу искључиво на добра дела. Ретко је да видите људе-змије који седе на једном месту и размишљају дуго о високим стварима. Они су у сталном кретању, које, зависно од ситуације и животних околности, може бити хаотично или уредно. Ако се Змија заустави из било ког разлога и заустави свој брз животни ритам, то је једнако духовној болести – они су одумрли и изгубили интересовање за све што се догађа. Слично болно представници поља Змије реагују на усамљеност, што им одузима виталну енергију и доводи до непосредне духовне деградације.

 

Веома су осетљиви. Не физички, већ емоционално – могу да открију чак и мање промене у емотивном стању саговорника. Из тог разлога, Змије имају тенденцију да константно стварају нове познанике. Чувари поља Змије помоћи ће да реше тешке животне проблеме, стекну унутрашње силе потребне за стицање нових висина, а такође избегавају опасност у неуобичајеним ситуацијама. Змије представљају вечни симбол ватре и стога морају посветити посебну пажњу духовном чишћењу и отклањању негативних особина. Да би се носили са овим задатком, немогуће је то учинити без божанске помоћи, па препоручујемо да се користи заштитни сребрни талисман. Змије имају изврсну интелигенцију и могу деловати хладне главе – то им помаже, без много напора, да реше било какву слагалицу и пронађе излаз из тешке животне ситуације. Међутим, ове урођене вештине неће се манифестовати, ако не обратите пажњу на стално усавршавање и тражење нових извора информација.

Жене Змије

Упркос наводној крхкости, способне су да решавају глобалне проблеме човечанства, па их често налазимо у научним активностима. Жене у младости знају како привући пажњу не само изгледом, већ и природном способношћу да укључе било коју особу у отворени разговор. Змије добро осећају свог противника или саговорника – помажу им да пронађу слабости и вешто их користе да би постигли своје циљеве. У породичном животу, жене из поља Змије посвећују посебну пажњу образовању потомака, теже кажњавају лоше понашања и подстичу за добро понашање и школски успех.

Мушкарци змије

Увек могу трезно да процене ситуацију, због чега доносе исправне одлуке, омогућавајући им да постигну одређене успехе у свом раду или у личном животу. Мушкарци су снажни и одлучни, тако да увек иду само напред. У њиховој души остаје божанска ватра, што омогућава да превазиђу било какве препреке на свом путу. Змије-мушкарци су обично добро развијени физички, јер у слободно време више воле да се баве спортом.

 

Поље Вране

Датум: 19.децембар – 10.јануар (треба проверити тачан датум по таблицама)

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Пето поље. Заштитник је Бог Колада. Бог Колада контролише животни циклус људи, окрећући круг на коме се креће небеско тело – Сунце. Прави представници Дома вране су обележени дубоком мудрошћу два Велика Бога и способни су да обављају добра велика дела у корист очувања древних традиција и културних вредности свих генерација Расе.

 

Свето дрво поља Вране је ариш, што помаже у ублажавању душевних патњи и доноси мир у душу сваке особе. Дрво је увек повезано са будућим променама у животу и природним феноменима, па се то посебно сматра цењеним у нашој култури. Наши преци делили су са аришом најдубље жеље, јер су веровали да божанско дрво може помоћи у њиховом спровођењу. Долазили су до ариша и у другим приликама, када је било потребно одагнати лоше расположење и допунити се позитивним емоцијама. Мирисна арома лишћа је често коришћена у кући да би се брзо носила са депресијом и испунила бескрајном радости унутрашњост и  атмосферу куће.

 

Вране су по природи веома активни, енергични и мотивисани људи који су искоришћени за ефикасно решавање било каквих проблема. Небески значај труда значи непрестану потрагу за духовним саморазвојем и постизањем постављених задатака. Представницима овог поља није својствено да остају сами, јер недостатак потпуне комуникације их води до моралне исцрпљености. Међутим, у већини случајева, Вране су окружене довољним бројем верних и преданих пријатеља који су спремни да помогну у тешком животном положају, тако да су увек у центру пажње. Пуне су енергије, која захтева излаз, тако да често проводе слободно време, упражњавајући спорт или дуге шетње са пријатељима на свежем ваздуху. Карактер Врана је мекан и флексибилан, али ако их стално одбијате, они могу дати достојан отпор ономе ко их одбија. Поље Врана помаже откривању скривених талената и схватања себе у различитим сферама живота.

Мушкарац Врана

Често повезују своје животе са лечењем, пошто Варуна Бог штити напредак у овој области. У том случају, талисман овог поља помоћи ће вам да стекнете неопходне вештине и знања и постанете успешан исцелитељ, како у традиционалној тако и у народној медицини. Вранице од раног узраста често показују наклоност ка магији, али у савременом свету томе није дат значај, и све се приписује на бесној дечијој машти.
Али, ако од младости научите Врану да искористи постојеће психичке способности, у будућности ће моћи донети више користи људима. Томе може помоћи и талисман поља Вране, који ће усмерити креативну енергију детета у правом смеру. Мушкарци Вране често постају наставници и мудри наставници, јер воле преносити своје акумулирано знање и искуство другим генерацијама, чиме чувају древне културне традиције.

Жене вране

Ради љубави спремни су за било какве жртве, бацају се у вртлог осећања ударајући главом, што често доводи до тужних резултата – остаје сама. Међутим, у већини случајева, и даље успевају да пронађу своју сродну душу и заједно стварају пријатно гнездо у којем ће живети до краја живота.
Жене које су рођене у овом пољу су често увређене, јер је њихова танка и  увредљива природа врло осетљива на све врсте увреда, понижења и чак и саркастичне шале. Жена, као и мушкарац, у стању је открити нове хоризонте и научити тајне универзума. У образовању будућих потомака, они показују најбоље стране, будући да је детету драга мајка, близак пријатељ и мудар саветник у једној особи.

 

Поље Медведа

Датум: 10.јануар – 3.фебруар (треба проверити тачан датум по таблицама)

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Заштитник овог поља, шестог по реду је Сварог. Није само заштитник поља, него и истински заштитник небеског свода.

 

Свето биљно растиње је Малина, која представља просперитетан живот, срећу у послу и просперитет у породици. Малина такође симболизује и друге аспекте људског живота – истинску и неограничену љубав, тријумф правде и добра, а такође осликава милостиву енергију исцељења од различитих болести. Плодови малине нису само утољавали глад путника, већ су такође имали невероватну моћ и способност за лечење телесних болести.

 

Двосмерни талисман поља Медведа обогаћен је божанском снагом која помаже у суочавању са животним проблемима и потешкоћама, а такође обећава срећу у пословним и личним односима.

 

Значење

 

Ако говоримо о Медведима као целини, онда су то људи који знају најсуровије мислити о постојању, које им даје моћан и свеобухватни Бог Рода. Свети ход медведа има значење које је двосмислено. С једне стране, људи рођени у овом периоду одликују се мирољубивом и искреном љубазношћу, а с друге стране – понекад они показују своје претерано темпераментно оптерећење другима како би бранили правду. Понекад је тешко замислити за шта су добри и слатки медведи способни ако их намерно сатерате у ћошак не остављајући им избор.

 

Покровитељ поља медведа, Сварог, помаже деци да пронађу излаз из најтежих и збуњујућих ситуација. Представници овог снажног знака често имају аналитички ум и развијану интуицију, што им помаже да доносе исправне одлуке у само пар секунди. Није увек могуће срести Медведа физички развијеног, али то не спречава правог представника Велике расе да се адекватно супродстави  животним околностима и непријатељима. У њима је скривено духовно језгро, што отвара неслућене невидљиве могућности за самореализацију.

 

Практично све медведе одликује непоправљиво самопоуздање, одлучност, храброст и виталност, али понекад, да би донели праву одлуку или направили прави корак, потребан је спољни савет. У овој ситуацији талисман Медведа, помаже да се чује воља заштитника и доприноси успешном срећном завршетку околности. Заштитни талисман наших предака поуздано штити човека од негативне енергије која долази од завидних особа и непријатеља.

Жена Медвед

Они који су рођени у време дејства поља Медведа, покушавају учинити све што је могуће како би се осигурало да њихова породица буде безбедна и не оскудева ни у чему. Они настоје да побољшају не само себе, већ и свет око себе, улажући максималне напоре у то и не заустављајући се у животним тешкоћама. Жене су одговорне и опрезне у свему: приликом избора партнера у животу, радним односима и подизању деце. То им омогућава да не извршавају несмотрена дела, и увек буду сигурни у своју правичност.

Мушкарац медвед

Они се разликују по снажном и позитивном карактеру, што им помаже у превазилажењу било каквих препрека и самозадовољавајућем кретању ка циљу. Често се налазе у послу који се односи на спровођење закона, јер не толеришу неправду према другим људима. Медјутим, медведи могу радити и у мирнијој зони, који имају користи од менталног рада. Они су првокласни менаџери који могу пронаћи приступ ка својим потчињенима и, ако је потребно, увек помажу с мудрим саветима. Поље Медоведа  ће помоћи да се у потпуности открију унутрашњи потенцијали и да стигну на пут духовног развоја и самопоуздања.

 

Словенска астрологија

 

Занимљив је податак колико се наш народ отуђио од своје изворне религије старе више хиљада година. Иако се зна да припадамо словенској групи народа, мало људи је упознато са нашом правом религијом, нашим божанствима и свим оним знањем које су наши преци имали. Огромно духовно знање које се налазило у старословенским списима изгубљено је и заборављено. Томе су у сваком случају допринели разни политички трендови кроз које је наш народ пролазио, као и прихватање других религија које су се на један перфидан начин бориле против словенске духовности.

 

И тако годину за годином, век за веком, Словени су се под присилом страних религија све више одвајали од своје вере, изгубивши тиме свој генетски код који је записан унутар сваке словенске душе. Насилно мењање своје традиције и духовности створило је велику религиозну забуну која се кроз историју све више повећавала. Да ли сте се икада запитали због чега се србска историја проучава само од Немањића, иако су Срби постојали хиљадама година пре тога? Да ли је реч о србској религији која је из одређених разлога морала бити заборављена, или можда уништена?

 

Рушење словенских паганских храмова, прогањање и убијање свештеника, паљења књига и протеривања које су словенски народи преживљавали, створило је један велики отпор према религији која јој се наметнула. И тако из одређених политичких разлога Срби заборављају своју праву веру и прихватају другу која ни по генетском коду, ни по природи Словена никада није могла бити стварно прихваћена.

Словенски паганизам је религија која потиче из древних веда, јер као што знамо Срби су дошли из Индије што су потврдили многи светски историчари. Самим тим словенска религија је идентична ведској аријевској религији, о чему сведочи србски језик који је од свих језика најсличнији санскриту, древном језику на коме су записани најстарији свети списи -Веде.

 

И тако се кроз време изгубила читава ризница знања којом је наш народ располагао. Један део Срба се потурчио и примио ислам (муслиманску веру) други део Срба се покрстио и примио хришћанство (јеврејску традицију), а касније је део Срба прихватио комунизам који је пропагирао атеизам. Шта је на крају остало од србске религије?  Зашто уопште говоримо о овоме? Разлог је врло интересантан, а он је да су словенски чаробњаци и свештеници били врсни астролози, и да су савршено пратили кретање планета на небу, и на основу тога организовали своје животе. Све ово се дешавало неколико хиљада година пре него што су Грци и Римљани имали било какав наговештај о астрологији. Сво знање које ми данас сматрамо да долази од Старих Грка односно Римљана, јер користимо њихове називе сазвежђа и планета, у ствари долази управо од наше словенске религије. Грци су све научили од Словена, што је познато изузетно малом броју људи. Тек данас, када многи раде на обнови старословенске религије, неке чињенице излазе на светлост дана. Из тог разлога дајемо основни преглед словенских богова, односно планета и сазвежђа, које су касније Грци присвојили. Тако ми данас користимо њихове називе не знајући да су она везана за нашу религију и нашу традицију.

 

Ко је украо “Звездану Књигу”?

 

Изнад азурних обала Црног мора у храмовима града Сурожа обожавано је божанство Сунца. Словени ово море називају Сурошким морем, а град Сурож био је изузетно богат, па су многи бродови често упловљавали у његову луку. Ту су били усидрени многи бродови као, на пример, грчки, персијиски, етрурски, египатски. Ипак, грчки бродови овде нису упловили ради трговине, већ су се са бродова искрцали ратници. Грци проваљују у храмове, руше божанства и износе драгоцености које су овде биле енормне. Пуно књига, злата и сребра, однешено је у Грчку. Тако су у једном моменту Грци заузели овај град. Међу изузетно вредним стварима које су украли је и посуда слична оној која се налазила у Ретри са цртежима и фигурама небеских сазвежђа древних Словена.Грци су се трудили да одгонетну значење звезданих богова и онога што је изнад њих било написано, међутим словенска наука је за њих највећим делом остала нерешива мистерија. Након тога они су дали своја тумачења словенских сазвежђа и божанстава. Онда су прекрстили словенске богове у грчка имена и од тада датира грчка митологија. Ипак, Стари Грци су говорили да су свето звездано знање добили од Хиперборејаца са севера, како су називали Словене. Све се ово дешавало негде око 4.века пр.н.ере.

 

Најстарија књига која садржи знање о звездама назива се “Звездана књига Коледа“. Стари Словени су ову књигу добили од бога Коледа (Кришне). Овде се налазе песме о стварању света, и свему оном што је потребно за астролошку науку. Бог Коледо пренео је ову науку о Великом Колу, и направио први календар (дар Коледа). Према традиционалним астролошким прорачунима ово се последњи пут догодило око 6530. год. пр.н.ере. Касније су мудрац Браг и његов син Усењ преносили даље астролошку науку.

 

Да су астролошким знањем Словени одлично владали, не сведоче само записи и легенде, већ и остаци древних опсерваторија на северу и јужном Уралу. Током експедиције Е.С.Лазарева и В.Н.Димина на планини Нинчурт у близини језера Сејд, откривене су рушевине палеолитске астрономске опсерваторије која је саграђена у међуледеном добу, док је на јужном Уралу пронађен град храм Аркаим који је у исто време саграђен као календар и опсерваторија.

 

Према Словенима центар неба је Поларна звезда око које се окреће звездано небо, или како су га они називали Коло Сварога. Ту се налази пут који води ка божанским световима.Управо у овој тачки налази се врх планине Алатир, у ведама позната као Меру планина. На њеном врху налази се стабло јабуке са златним плодовима, а онај ко успе да их окуси постаје владар света. Око ове јабуке крећу се сазвежђа Мали и Велики Медвед.

 

Пре него што наставимо, хтео би да напоменем, остаци старих опсерваторија, космичких, налазе се и на овим нашим подручјима. Очувани су и налазе се на северу данашње Македоније, налазе се рушевине две велике грађевине, за које нико не може тачно да каже чему су служиле али се види да су погледи са њих тачно штеловани прем асазвежђима: једно је штеловано према сазвежђима и полозају Сунца како је било пре више од 13000 година, тј. пре велике катастрофе, а друго је штеловано према данашњим сазвежђима.

 

У прошлој емисији смо се дотакли основних појмова нашег древног календара (а самим тим и астрологије тог доба), обрадили пар, како се тада звало тотемских животиња (што ли индијанци усвојише тај назив…). Мушком делу је то било мало сувопарно, док је женски део популације био веома заинтересован.

 

Представљање знакова, вечерас, ће бити у мало другачијем облику од прошле среде. Представићемо преостале знакове на мало питкији начин.

 

Сваки од ових знакова има свог заштитника од наших старих Богова (како сада то називају, митолошким Боговима…). У наставку ћемо користити оригинални назив за сасвежђа – чертог. Стигли смо до седмог поља Свароговог круга и …

 

Поље Рода

Данашњи датум који заузима период Рода би био отприлике од 3. сечка – 28.сечка, (фебруар) по данашњем датирању.

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Моћни заштитник овог магичног знака је Бог Род – прародитељ свих Богова и једини владар свих ствари на земљи и у Васиони. Људи рођени у чертогу Роде се одликују меком, умерено емоционалном и компликованом природом.

 

Увек покушавају да одрже ред не само у кући, већ и у сопственим мислима, актуелним пословима и личним односима. По својој природи, они су спокојни и мирољубиви, али ако им се непрестано мешате у достизању жељеног циља, Роде то неће толерисати и даће достојан отпор. Велики значај придају породичним вредностима, очувању и увећавању породице па се у томе огледа њихова самопожртвованост.

 

Роде су од раног узраста уверене да свет треба да се стално побољшава, и да је живот на Земљи без брзог напретка у потпуности осуђен на деградацију. Из тог разлога оне се одликују својом упорношћу, одлучношћу и нефлексибилном природом. Роде су увек у стању да остваре своје циљеве и размишљају широко, а у екстремним ситуацијама, нарочито када осете опасност за себе или ближње – демонстрира невероватне тактичке и стратешке вештине, које им помажу да донесу оптималне одлуке у року од неколико минута.

 

Људи рођени у чертогу Роде су способни да промене ток историје вешто користећи способност убеђивања и красноговора (као што је краснопис – вештина лепог писања, ово је вештина речитости и лепог изражавања, а знамо да лепа реч и гвоздена врата отвара) у односима са другима. Немогуће је недвосмислено рећи да су толико тврдоглави и неспојиви у одређеним ситуацијама, да понекад не виде било кога. Међутим, њихова усмереност ка циљу понекад превазилази границе разума, што спречава да се апсолутно сагледа тренутно стање ствари. Често, на основу тога, они могу да избегну замке и направе неопростиву грешку која би угрозила успех догађаја, али то се на срећу дешава веома ретко.

 

Роде чврсто верују у победу добра над злом, цене искрено пријатељство и узајамно разумевање, никада не заборављају добра дела од стране колега на послу, пријатеља, вољених или чак, потпуних странаца које сретну на путу. Веће Рода одликује разноврсност карактера – људи подједнако урођеног логичког размишљања и развијеном интуицијом, склоних знању хуманитарних наука и техничким дисциплинама.

 

Свето дрво овог божанског знака је Врба, која је од великог значаја и важна за сваку особу. У култури наших предака ово “крхко” дрво је повезано са женским принципом и представља симбол континуираног тока живота. Гране од врбе обично су коришћене како би се заштитиле од урока, јер поседују огромну силу способну да спрече негативан утицај мрачних сила на човека. Поред тога, Врба је познат по својим посебним магичним особинама – широко се користи у различитим магијским обредима. Врба има велики значај за креативне личности, јер дрво даје инспирацију и открива способност слаткоречивости.

 

Доста је било прича, поред купуса, да децу доносе Роде. Прича није без везе ако се зна да код Рода влада огромна љубав према деци. У породицама Рода, често можете срести 2-3 деце,а понекад и више. Посебну пажњу поклањају васпитању млађим потомцима, преносећи им своје знање и искуство, објашњавајући важност породичних вредности и подстичући љубав према људима од малих ногу.

 

Све ово набројано, Иначе, свето дрво Врбово, према народном веровању, може да саосећа са особом и одузме од њега бол или тугу која је типична за скоро сваку жену.

 

Мушкарци роде су верни пријатељи, спремни да дођу и спашавају у било ком тренутку, што се не може рећи за жене које су навикле на постизање циља у гордој самоћи – без икакве помоћи споља. Жене не воле и деле своје тајне или тајно знање. Мушкарци се лакше пењу, неће пропустити прилику да спроведу заједнички експеримент и склони су да примају и науче нове информације, а затим размене своје искуство и знање са онима којима је то потребно. Мушкарци користе апсолутно све доступно њиховим рукама да би побољшали себе и свет око себе.

 

Поље Вука

Датумски, отприлике од 28. фебруара – 25. марта.

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Бог заштитник је један од најмудријих и најјачих Богова „Олимпа“ наших предака – Велес. Бог Велес, на сваки могући начин помаже његовој “деци”; даје им мудрост, открива унутрашњи потенцијал и развија интуицију. Велес посвећује посебну пажњу креативним лицима и простим занатлијама који раде у корист своје родне земље, неуморно. Велес је довео елементе у равнотежу, тако да је у стању да промени уређени ток живота.

 

Свето дрво је топола, широко поштована међу људима због способности да апсорбује негативност у ваздуху. По својој природи, топола је “енергетски вампир” и апсорбује негативну енергију не само из околине, већ и од људи. Ако имате дрво у близини куће, власници ће се можда лоше осећати. Ово се може једноставно објаснити – топола је способна да одузме виталну енергију човека. Да бисте очистили кућу од негативног или смирили напету атмосферу, најчешће се користе мали комади дрвета, које се налазе у различитим угловима собе.

 

Подразумева се да су представници Вука  “прави предатори”. Њихово понашање у одређеним ситуацијама често подсећа на карактеристичне навике дивљих вукова. Људима Вуковима је својствено да буду усамљени, јер не могу увек пронаћи заједнички језик са колегама или пријатељима. Вукови су по својој природи непоправљиви интроверти, тако да често избегавају блиске контакте са људима око њих.

 

Вукови су стално покушавају доћи до суштине ствари, вешто избегавајући различите препреке на путу ка истини, ако је потребно. Упркос својственој навици да пролазе кроз живот у гордој изолацији, Вукови су неретко дивни као родитељи, предајући будућем покољењу сво накупљено знање и уздижући у својој деци неограничену љубав према културним традицијама.

Међутим, чак и у јакој и узајамној љубави, Вукови покушавају да открију неко дубоко и скривено значење, да дају објективну процену опште прихваћеног система породичних вредности. Људи рођени у овом периоду одликују се неустрашивошћу и блиставом храброшћу, што је последица потпуног одсуства инстинкта самоодржавања. Из Вукова се добијају дивни истраживачи и пионири. Воле да путују по целом свету, откривајући невиђене хоризонте за духовни саморазвој.

 

Вуков чертог је тешко описати на кратко. Они су јаке и одлучне личности, спремни да постигну постављени циљ чак и ако су принуђени, очајним поступцима. Међу њима, ретко виђате кукавице и “лењивце” који воле да проводе своје слободно време на каучу. Прави вукови имају мало пријатеља у животу, али им није досадно. Увек нешто размишљају,  како би се забавили. Вукови нађу нешто занимљиво за себе, чак и у једноставним, обичним стварима.

Мушки Вукови

Они се разликују, мало су борбеног и агресивни карактер, али то није изненађујуће, с обзиром на то да су такве карактеристике награда саме природе. Увереност и одлучност помажу им да брзо постигну своје личне циљеве и постигну успех у различитим сферама живота. У већини случајева мушкарци проводе време сами, али изабрана професија дозвољава, чини да се компензује овај недостатак. Од вукова добијате изврсне правнике, приватне детективе, научнике, инжењере и новинаре. Због тежња за новим знањем, Вукови губе појам о времену, па се стога не осећају несрећни, усамљени и лишени пажње.

Вучице

Посебна пажња се посвећује одгајању и образовању потомака, заштити дома и способности да постигну изврсне резултате у сваком подухвату. Каријера иде у други план када се роди дете. Нису склоне „случајним“ сусретима и авантурама, већ воле да пронађу само једног животног партнера са којим ће се осећати сигурним. Међутим, често је врло тешко наћи лепшу половину Вучице, јер не може сваки мушкарац издржати њен темпераментни карактер.

 

Поље Лисице

Датумски од 28.марта – 17. април.

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Заштитница је Богиња Морана. Она оличава слику суровог зимског времена, тријумфу правде, физичкој смрти човека и истовремено и вечном животу на земљи.

 

Богиња Морана штити не само представнике чертога Лисице, већ и људе који се баве магијским пословима: вештице и чаробњаке.

 

Уствари, Богиња Морана се не јавља као Богородица, али су је наши преци поштовали заједно са другим небеским мајкама. Дарује вечни живот у свету наших предака. Пажљиво надгледа не само природу, већ такође и обраћа пажњу на људе. Након смрти човека, она даје упутства његовој души, узимајући у обзир акумулирано креативно искуство на земљи.

 

Света биљка је Рибизла. Од давнина је цењена због својих лековитих и магичних својстава. У преводу са древног словенског језика, Рибизла (Смородина) се преводи као “Божански мирис”. И заиста, сами плодови, као и листови, пупољци, па чак и корени биљке, имају изражену арому која је коришћена да очисти простор зле енергије. Бела и црвена рибизла промовише мир и хармонију у души, као и унутрашњи мир.

 

Чертог Лисице се може окарактерисати у две речи: знање о божанској мудрости и потрага за вечном истином. Представници чертога имају невероватне способности и јединствене таленте, али њихов животни пут је довољно тежак. Они стално морају да решавају тешке ситуације, доносе одговорне одлуке, да бирају између добра и зла. Није сваки човек у стању да носи своје бреме, али ако искрено верујете у своју судбину, онда Морана даје снагу да се превазиђу све препреке на путу духовног развоја и самосавршенства.

 

Лисице су обдарене необичним природним даром – лукавост и сналажљивост. Они могу да пронађу излаз из скоро било које ситуације. Људе Лисице оличава љубопитљивост и повећана радозналост. Ове особине њиховог карактера манифестују се од раног детињства и трају током живота.

Лисице

Оне показују своје вештине и урођене способности где год сматрају да је то потребно. Увек су привучене различитим авантурама и догађајима. Ако пропусте грандиозан и занимљив догађај, оне ће бити врло растројене и чак могу бити тужне. Жене-Лисице су добре мајке. Образују своју дјецу у складу с њиховим уверењима и принципима, као и у духу породичних традиција. Воле да раде у сфери, која је повезана са фасцинантним догађајима, тражећи информације и креативну самореализацију.

Лисци

Не прихватају монотоне физичке активности, које им једноставно “убија” интересовање за живот. Њихово занимање – да донесу опипљиве користи у глобалном смислу, тако да најчешће заузимају лидерске позиције. Мушкарци имају уздржан и истовремено одлучујући карактер, као и чврсту непоколебљиву вољу, што им омогућава да за кратко време остваре своје циљеве.

 

Поље Бика


Почиње од 17. Априла – 9 маја.

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Заштитник је Вишњи Бог Кришњи (код индијаца Кришна) који се сматра небеским чуваром Чесме мудрости и древним традицијама свих народа на земљи. Бог Кришњи контролише процесе остваривања магичних обреда и различитих ритуала, кроз које људи покушавају да “дођу до неба” и затраже подршку богова. Он такође делује као бранилац немоћних и слабих, деце и старијих, радника и војника.

 

Свето дрво је “треперива” Јасика, која части чудесним моћима и исказује магичне особине. Дрво је у стању да излечи човека од свих болести и често се користи да избаци зле духове из домова или околним насељима.

 

Према древним уверењима, јасика је поседовала огромну моћ против стварања Нав света и често се назива клуб Перуна. Јасика се сматра божанским дрветом, јер листови константно “трепере” чак и у тихом времену, пред светлим лицем Богова наших.

 

Представници чертога Бика су по природи суптилне природе и осетљиви људи који увек теже потпуној слободи и независности. Они могу приметити чак и ситне промене које се јављају у околном свету. Верује се да ако, у непознатом окружењу, представник Бика додирне руком неко од дрвећа, моћи ће добити свеобухватне информације о непознатом месту. То им омогућава бољу оријентацију у различитим екстремним ситуацијама. Људи-Бикови зависе од природних промена. Зими имају тенденцију да имају више времена да се опусте, а са почетком пролећа расте витална енергија, а радни капацитети се нагло повећавају.

Без обзира шта Бикови раде, увек покушавају да то доведу до краја. Чак и ако доживе значајан пад у својој снази, и даље ће покушавати да обаве посао који им је поверен поштено и одговорно. Међутим, у тешким животним ситуацијама често се изгубе и не знају како да ураде праву ствар. У овом случају, чертог бика долази до помоћи  у правичној одлуци и привлаче божанску срећу на страни човека. Људи рођени у овом периоду имају висок ниво самоорганизације и увек знају шта желе постићи у животу.

 

Бикови су добри родитељи, одговорни извршиоци и верни другови. Чак и на штету властитог здравља или интереса, спремни су да уложе све напоре да помогну другим људима. Због ове посвећености и племенитости они су цењени и поштовани свуда, реагујући по принципу реципроцитета. Бикови су верни породичним традицијама, пажљиво их чувају, а затим преносе акумулирано искуство и знање на следеће генерације. Егоистичке особине карактера, ако их има, су изузетно ретке. Бикови првенствено размишљају о добробити других, а тек после о себи.

 

Могу се описати сасвим кратко: прави представници Велике расе спремни за било које жртве да би очували мир на земљи и тежили духовној ренесанси. Мир њиховог ума је од највеће важности, јер је ово неопходан услов за очување могућности комуникације са невидљивом материјом свемира.

Жене бикови

Стреме не само да стекну нова знања већ и да их преносе на друге људе. Због тога често проналазе своје право занимање у настави или образовним активностима. Њихова посвећеност, сигурност и одговорност омогућавају постизање огромних резултата у овој области. Жене из овог чертога посебну пажњу посвећују породичним односима и срцем штите огњиште и дом. Они су у стању да створе идеалне услове за мирно постојање под Небом. Оне су верне жене и никада неће дозволити да их изда вољени човек.

Мушки бикови

Одликују се мужевношћу и одважним карактером, тако да често преферирају да раде у “службама”. Постају професионални војници или спасиоци. Мушкарци су у стању да обављају монотон рутински посао, иако не осећају много задовољства од таквог занимања. Међутим, у име Рода, они су спремни да толеришу сваки живот у „стресу”. Заљубљени, они делују као верни и племенити обожаватељи, којима нису страна романтична осећања. Интересантно је провести време са њима, причајући и о једноставним приземним стварима и високим стварима.

 

Поље Лоса

Од 9. маја – 1 јуна.

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Заштитиница је Богиња Лада која представља пантеон Богова наших.

Богиња Лада штити сву праву децу Велике расе, штити породице од унутрашњих неслагања, и даје својим поштоваоцима разумевање живота и природне феномене, учи узајамно поштовање према другима. Лосови  се по природи одликују марљивошћу и марљивошћу.

 

Они одговорно извршавају посао који им је додељен и улажу све напоре да постигну добре резултате. Не можемо рећи да лосови имају истинско задовољство од обављања, понављања рутинских послова, али су бољи од других људи прилагођени таквим условима.

 

Свето дрво Лосова је увек млада и свечана лепотица – Бреза, која оличава истински женски принцип. Младе девојке су често долазиле до овог стабла да допуњавају своју душу позитивном енергијом, а такође су често сушиле сузе када су биле у жалости. Међутим, Бреза је и заштитник јаче половине човечанства, дајући мушкима развијену интуицију, креативну инспирацију и благ пријатан карактер.

 

У нашој култури, Бреза се сматрала симболом младости, породичне среће и просперитета – не само материјалним, већ и духовним. Гране дрвета, које су напуњене виталном енергијом почетком пролећа, користиле су се за заштиту куће од мрачних сила и негативних магијских ефеката.

 

Обично већ у раном детињству мали лосићи знају у ком правцу ће се развијати и са ким ће радити када одрасту. Због тога се тврдоглаво крећу ка планираном циљу, стичући на путу неопходна знања и корисне вештине. Међутим, да би се одржала равнотежа виталности и унутрашње енергије, потребна је божанска помоћ одозго.

 

Чертог Лоса означава неограничену љубав према ближњем, заступање слабих и опроштај. Богиња Лада пажљиво чува своју децу рођену у као Лосове, и шаље им свој божји благослов у тешким ситуацијама са којима често морају да се суочавају током целог живота. Старији Лосови не пропуштају прилику да критикује рођаке и познанике, који су по њиховом мишљењу, погрешно радили и били су безобзирни. Млађа генерација воли активности на отвореном и често воде спокојан живот, не обраћајући пажњу на различите ситнице.

Жене Лосови

Разликују огромну жеђ за животом, и не једноставан, него испуњен радошћу, срећом и просперитетом. Да би то урадиле, уложиле су све напоре и ревносно заштитиле дом од угрожавања споља. Понекад су жене склоне нервним поремећајима, јер су много забринуте и брину о свом раду, здрављу своје породице, а такође и решавају многе животне проблеме ако саме подижу своју децу. Ако су саме више воле да не проводе дуго времена у том стању, стално траже истинског сапутника, који ће им омогућити да се осећају као права жена. Шарм Лосице помаже да се носи са свим животним проблемима и пронађе праву љубав.

Лосоње

Карактерише искрено апсолутно све, чак и када је реч о интимним односима. Они имају тенденцију да убеђују друге да су у праву, тако да у већини случајева заузимају лидерске позиције, демонстрирајући очигледне склоности лидера. Мушкарце Лосове поштују због њихове поштености и реакција – ретко одбијају помоћ ако им се човек свиђа. Имају много верних другова који су спремни да их подрже у тешком тренутку. У љубави, мушкарци су избирљиви, али су веома одговорни за избор своје друге половине, и обично не журе да направе први корак ка приближавању.

 

Соко – Финист


Отприлике од 1. јуна – 23. јуна

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Покровитељ људи рођених током периода овог симбола је моћни Бог Вишњи, а Руна чертога је означена као точак Самсара. Мудри и праведни Бог Вишњи штити невидљиве капије Универзума, кроз које пролазе душе мртвих. Упркос чињеници да се Вишњи више односи на други свет, он има директан утицај на људе који живе на површини Земље, контролишући њихов духовни развој.

 

Пажљиво чува древне традиције и небеске каноне. Правим представницима Велике Расе Бог даје натприродне способности и открива особи “истакнути” Свети Дар видовитости или предвиђања. Никада Бог Вишњи не одбија помоћ човеку ако је захтева чистим срцем и отвореном душом. Међутим, на људима који стално крше успостављене божанске наредбе и законе, Вишњи се страшно љути и окреће од њих, лишавајући их  невероватних благослова, магијске заштите и покровитељства.

 

Свето дрво овог чертога је Вишња што је такође божанско дрво које симболизује почетак и наставак људског живота. Наши преци су давно приметили ту чињеницу да Вишња прва цвета, па тек после бива густо покривена лишћем. Овај необичан природни феномен био је директно повезан са бескрајним токовима Земаљског живота. Вишња представља бескрајну енергију љубави и неуништиво духовно богатство сваке особе. Обични људи су се често обраћали Вишњи за помоћ, како би увели срећу и радосне догађаје у своје животе, а такође и одагнавао тужне мисли.

 

Соколови се одликују великом активношћу, обдарени си неисцрпном енергијом и покушавају да надмаше у свим стварима: код куће, на послу и у личним односима. Захваљујући својој природној радној способности, Соколови уживају заслужено поштовање у тиму, породици и великом кругу пријатеља. Соколов чертог подразумева тежак пут ка духовном развоју и усавршавању. Најупорнијима и посвећенима свом истинском позиву Бог Вишњи даје прилику да дођу у додир са тајнама магије и пружа им подршку.

 

Заштитиник је своју децу обдарио јединственим способностима, захваљујући којима Соколови постају чаробњаци и моћни магови. Они могу да предвиде будућност и спроведе сложене ритуале. Међутим, да би стекли магичне вештине и потпуно открили унутрашњи потенцијал, неопходно је да напорно раде на себи, а такође и да се придржавају божанских заповести. Соколови воле да експериментишу, а понекад се забораве у својим хобијима, не обраћајући пажњу на окружење. Међутим, и пријатељи и блиски сродници третирају ово понашање Сокола са разумевањем.

Мушки Соколови

По својој природи су непоправљиви максималисти. Свакодневно им је неопходно да решавају важне проблеме и филозофирају на различите теме. Ако млади људи често сумњају у своје способности, зрели мушкарци који су видели много током својих године, су сигурни и могу размишљати оквира, у зависности од ситуације. Снажни представници Соколова обично се налазе у креативној делатности: постају уметници, позоришни глумци, музичари или имају своју колумну у штампаним издањима.

Жене Соколови

Мукотрпно раде за породицу и покушавају да ураде све савршено. Понекад им је дато тешко, али оне и даље покушавају да постигну циљ. Жене имају добро развијену интуицију, која их наводи на најбоља решења у тешким животним ситуацијама. Понекад жене које су рођене у чертогу Сокола изгледају људима прилично контрадикторне и мистериозне природе, али ово је варљив утисак. За блиске пријатеље увек су отворени и не покушавају да се прикажу бољи него што стварно јесу.

 

Поље Коња


Од 23. јуна – 16. јула.

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Заштитник је Бог Купала, оличавајући вечну младост и способност да прочишћава све три људске суштине (Душу, Тело и Дух) од различитих болести и тамних енергија које имају својство да се акумулирају током живота. Према словено-аријском календару, врхунац активности знака чертога коња је 7525. из СМЗХ је година која се сматра годином нових достигнућа и критичним преокретом судбине.

 

Брест се од памтивека сматрао светим дрветом, и није само дрво, већ је један од симбола Великог Перуна и представља породичну срећу, духовну хармонију и плодност. У нашој култури постоји чак и популаран израз “љубав под Брестом”. Такође се веровало да Брест штити људе од невоља и покровитељ је локалних земаља и насеља: куће, реке, бунари. Дрво је штитило сељаке од разних природних непогода, па је уписано у књигу заштићених биљака које је забрањено сећи. Наша култура има још једну свету биљку – Папрат, која је међу народима широко позната као Перунов Цвет. Чаробна својства папрати, која цвета само у ноћи Купале, врло је у духу с неконтролисаним елементом ватре. Проналажење папрати није могао свако, али срећник који би открио биљку откривао је невероватне поклоне у облику натприродних могућности: видовитост, разумевање језика животиња и других.

 

Карактер људи рођених током владавине чертога коња се може описати као поетска метафора: ” Они светлуцају и сијају као бакље, која је натопљена са доста нафте”. Стварно је тако – Коњи су понекад толико неодољиви у својим емоцијама да их нико не може зауставити. Међутим, како је нафта брзо гори у пламену, и ватреност коња брзо нестаје. У овом поређењу лежи истинска суштина њиховог карактера. Коњи нису истрајни у својим пресудама и акцијама. Данас, они могу да инспиришу за нови посао или љубав, а сутрадан је коњ повучен у потрази за узбуђењима високо на планинама. Коњ је непоколебљив као и сам карактер људи – представника овог знака.

Мушки коњи

Одликују се изузетном физичком снагом и врућим темпераментом. Они могу да улепшају чак и безначајне прилике, али брзо одлазе. Мушкарци траже посао у различитим гранама националне економије и активно учествују у скоро свим областима живота. Али највише воле да буду независни, па је њихов прави позив повезан са креативном инспирацијом: биоскопом, музиком или ликовним стварима. На љубавном фронту, мушкарци су увек навикли да постигну све одједном, али из тог разлога често не успевају. Међутим, уопште им не смета – брзо се пребацују са једног на други предмет пажње.

Женски коњи

Чертог Коња је оличење елемената и различитих карактер, што се види кроз очи женске природе – представника овог знака. Жене у чертогу коња, на први поглед, могу бити романтичне које воле да сањају о будућности на осамљеном месту са својим вољеним. И то је стварно тако, али само на пару с њим, и врло су осетљиве у души. На овој основи могу у потпуности прекинути сваку везу, иако је изузетно тешко издржати фрустрацију и раздвајање. У већини случајева, жене преферирају да проводе сво слободно време са породицом и потомством. Али неке од њих стављају на прву позицију каријеру, и дуго времена остају саме.

 

Поље Орла


Датум: 16.јули – 7. август

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Заштитник је Бог Перун, растура громовима и муњама своје непријатеље, попут орла, обрушавајући се на противнике громовима из ваздуха.

 

Свето дрво је – Велики Храст, што је персонификација величине и бесмртности природе.

 

Орловима је својствено да дођу у помоћ, када им се затражи, а понекад и они на сопствену иницијативу могу раширити крила ка онима који имају потребу да заштите пријатеља, рођака или сараднике у служби. Оличење орла је необуздана нарав , храброст и неустрашивост, али су често инертни за добијање срамотних питања међу саговорницима. Људи-Орлови схватају праве вредности знања, тако да су увек спремни за учење.

 

У смислу изградње личних односа, они су понекад ветровити и изузетно непредвидиви. С једне стране, желе да се брину о својим најмилијима, али с друге стране – понекад су нападнути од стране апатије на све што се дешава, па чак и јаке породичне везе не могу допринети њиховом брзом повратку у нормалан живот. Ако су Орлови су свесни да је њихов позив да науче основе Постојања, што подразумева високу концентрацију, и сходно томе, усамљеност, породица је потиснута у други план. Али ситуација се мења из корена са пријатељима – Орлови цене искрено пријатељство и спремни су зарад очувања добрих односа и узајамног разумевања за племенита дела, на очајничке жртве.

 

Орлови су под покровитељством Перуна и стога су склони да се баве спортом и ретко имају здравствене проблеме. Омиљени хоби орлова је окупација борбеним и борилачким вештинама која развија савитљивост и координацију покрета. Представници орлова су скоро увек добро припремљени физички, али одбрану силом, примењују само у екстремним ситуацијама.

 

Орлови се природи карактеришу као изузетно пажљиви и веома брижналица. И само у оним случајевима када људи почињу да размишљају о себи као истински надарени интелектуалци, арогантни понос не иде у њихову корист. Али такви моменат, када сопствени интереси превладавају над другима, су реткост. Права позадина Орлова лежи управо у заштити вољених од свих врста невоља и непредвиђених ситуација, а не у манипулацији другима. Орлови могу бити захвални и узврате на искрену љубав, остајући верни до последњег дана.

 

Поље Леопарда


7. август – 30. август.

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Њихов заштитнике је Дажбог, Дајбог. Он је заштитник слабих и угрожених, победа добра над злом и спасења целог човечанства, у име продужетка Расе. Дажбог у преводу са нашег древног језика буквално значи “Бог, дајући мир на земљи”, и моћан је покровитељ све деце Беле расе, чувајући их од непријатеља и безобзирних.

 

Свете биљке су благородни јасен и Иггдрасил, на којем расте цвеће и воће, Који су вековима постојали на земљином своду.  Јасен представља представља мудрост генерација и јасноћу ума. Према историјским списима, лишће и гране дрвета су храњене небеском енергијом, због чега поседује чудесне магијске моћи. Јасен у нашој култури је често повезан са таквим појмовима као “стуб света” или “Оса света”. Грана светог дрвета која се протеже високо у небо, а корени су најважнији основе: Боговима Расе, првобитним људима и змији.

 

Кључни симбол чертога је племенити Рас, који је такође био назван леопардом или Белим Пардусом. Света животиња је слободни предатор, који живи на местима неприступачним за обичне смртнике. Пардус је био дубоко цењен због своје смелости и храбрости. Храбра животиња не зна осећај страха и нема сумње да се бори до последње капи крви, када неко непозван покуша да му упадне у јазбину. Наши преци су веровали да су људи рођени у овом чертогу дужни пажљиво бринути о природи и заштитити је од уништавања и саботаже.

 

Представници су природно радознали и неискривеном љубопитљиви, увек су весели и активни. Карактерише их повећана импулсивност, иако у већини случајева превладава здрав разум изнад емоционалне “олује” у души.  Означава пет главних компоненти: разумност, љубазност, стрпљење, мудрост и енергију. Ови драгоцени квалитети помажу Леопарду да превазиђе све препреке и препреке који су на тешком путу духовног развоја и самоусавршавања. Захваљујући трезвеном и хладном уму, скоро увек доносе исправне одлуке.

Женски леопард

Позитивна је и пуна животне радости. Препознаје се по гласом смеху и константном оптимистичком ставу. Оне сијају изнутра и могу да запале (заразе) друге својим расположењем. Међутим, очигледно на први поглед, безобзирност идеално допуњују виталном мудрошчу и дискрецијом. Оне могу да раде у разним областима, стално демонстрирајући одговорност, марљивост и одличне резултате.

Мушки леопард

Одговорно се односе на њихове радне обавезе, обављајући све квалитетно  и прецизно на време. Од њих се добијају бриљантни стратези, храбри заштитници и мудри филозофи. Негативна особина неких “племенитих” мушкараца је себичан однос према другима када први пут постигну резултат или одређени циљ. У овом случају, Леопарди су спремни да се попну на главу, и због тога могу изгубити кредибилитет и поштовање у друштву те на крају остати сами.

 

Поље Девице


30. август – 22. септембар.

Проверите тачно поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском
(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)

Заштитница Богиња Жива, доброћудна и милосрдна је мајка целог универзума и ствара светлост. Апсолутно чиста, душе без мане, има способност реинкарнације, како директно у Мидгарду, тако и на огромном пространству Земље Велике расе. Свето дрво Девице је предивна јабука која се сматра симболом поновног рођења и вечног живота.

 

Увек младо и цветно дрво повезано је у нашој култури са свесним избором, коме су сви предодређени. Често су се плодови јабуке користили за приче о богатству и предвиђању будућности и били су битни атрибут љубавне магије. Дрво представља природну женствену и неприкосновену лепоту унутрашњег људског света.

 

Мушкарце и жене рођене у овом периоду одликује завидна усмереност, жеља за новим знањем и одлучношћу, што им омогућава да пронађу најбољи излаз из било какве ситуације. Вредност Живе је очување људских вредности на земљи, тежња за духовним самосавршенству и наставак људске расе. Представници девице су склони прекомерној радозналости и могу да обраде веома велику количину информација за кратко време. По својој природи Девица је често нестрпљива, што се изражава у њиховој импулсивној природи. Они имају тенденцију да остваре овај циљ искључиво самостално, а да не траже помоћ споља, а у већини случајева су врло успешни у овом задатку. Чертог Девице симболизује разумевање тајног знања, који постаје доступно само изабраним представницима Расе.

Жене Девице

Рођене под овим божанским знаком, скоро никада немају потешкоће при рођењу деце, јер Жива показује велику милост трудницама и породиљама,  помажући им да испуњавају своју природну функцију без непотребних последица по здравље. Симбол Девице штити од разних несрећа, урока и порока, а такође поуздано штити од негативног утицаја тамних сила. Жене-Девице успевају да створе необично јаке породице, где увек постоји топла и пријатна атмосфера, узајамно разумевање и поштовање једни других. Своја права занимања обично проналазе у креативној делатности, што дозвољава потпуно откривање њиховог унутрашњег потенцијала.

Мушка Девица

Због својих особености Девица су окарактерисане као нежне, добронамерне и једноставне. Они не теже да се укључе у конфликтне ситуације, али то не значи да ће толерисати понижење. Ако је потребно, јак представници Девице ће пружити снажан отпор клеветнику, који се усудио да узурпира приватан простор и част. Унутрашња креативна енергија обично проналази примену у уметничком или музичком послу. Мушкарци-Девице одрастају у  песнике, научнике и филозофе. Због потраге за недостижним висинама, људи из овог чертога су првокласни и неприкосновени лидер, који су способни да вешто организују рад својих подређених.

Погледајте своје поље преко апликације кликом на ЛИНК – апликација је на Руском

(Апликација је само за ДЕСКТОП рачунаре)
 

Старословенски хороскоп открива које сте дрво зодијака

 

ХРАСТ –  21.3.

Храст су поштовали многи народи. Стари Словени придавали су му посебан значај и одлазили испод храста да размишљају и доносе важне одлуке. Ако сте рођени 21. марта, ви сте по правилу снажни и лепи. Жене рођене у знаку Храста могу понекад деловати превише темпераментно и храбро али то им ни најмање не смета да буду женствене и привлачне.

Припадници оба пола рођени у знаку Храста изгледају моћно и остављају утисак велике снаге. Имате огромну енергију и велику стваралачку моћ. Обично сте доброг здравља које вас прати све до дубоке старости. А ако приметите неки знак слабости или болести, покушавате да их сакријете и од самих себе. Храбри сте и поносни. Имате способност да направите заиста велика дела. Ваши мотиви су племенити и обично имате узвишене циљеве. Мада, ваш идеализам је понекад претеран и наводи вас да идете главом кроз зид. Спремни сте да учините херојска дела да бисте остварили своје идеале. Истрајни сте и увек завршите започети посао. У својим акцијама не одступате и понекад сте упорни до тврдоглавости. Понекад вам кажу да имате више среће него памети и да вас срећа увек прати. Веома цените материјалну сигурност: стан, кола и све лепо што живот пружа. Да би себи учинили живот лепшим а самим тим и добили слободу коју високо цените свесни сте да морате да се задржите на једном месту и у једном послу. Храст је срећно дрво, и људи који су рођени по његовом заштитом обично и остваре своје жеље али тек када “пусте корен”. Највише од свега цените своју слободу и личну независност. У исто време веома поштујете туђа права. Не волите критику и ограничења јер вас спутавају да реализујете и оне ствари које другима изгледају немогуће. Ипак, отворени сте и срдачни и врло сте гостољубиви.Ви сте одан и веран пријатељ али не и брачни бартнер. Веома волите супротни пол и не уздржавате се од флерта. Своју слободу, ипак, цените више од свега.

 

ЛЕШНИК  22.3 – 30.3. и 24.9 – 3.10.

 

Ви сте врле енергична и моћна особа. Понекад ваше способности изгледају као магија. Довољно је само да нешто одлучите и нема сумње да ћете до и остварити. Имате велику покретачку енергију и можете бити успешан вођа. Лако прихватате промене, и може се чак рећи да их ви током живота стално спроводите. Стално сте у акцији, увек спремни, и изгледа да је то оно што одржава вашу енергију. Она је заиста непресушна.Наши стари су сматрали да је лешник дрво магије. То је због тога што су људи који су под заштитом овог дрвета имали готово невероватне стваралчке способности.

За вас је карактеристична и огромна интелигенција, и извенредна способност процењивања ситуације. Тако да изгледа као да умете да “читате мисли” противнику. У исто време ваше намере је тешко прочитати. Врло сте непредвидиви, оригинални и независни. Не личите ни на кога и тако се и понашате.Ви сте особа која својим акцијама оставља траг. Свесни сте да не располажете обичним способностима. Ви сте рафинирани и поносни и у себи понекад имате и прикривене охолости. Не подносите просечност и ви нисте такви. С вама је понекад тешко сарађивати јер сматрате да сте у свему најбољи, и у раду не дозвољавате сумњу у своје способности. Веома уживате у дивљењу које изазивате.

 

Када нешто желите умете да употребите своје огромне способности да убедите друге да вас следе. При том се ослањате и на интелигенцију и на шарм и заиста су тада остали у опасности да буду сасвим заведени. Умете да будете заиста неодољиви. И у љубавном погледу понекад умете да претерујете у страстима. Умете да будете препотентни и да својим самољубљем и егоизмом упропастите везу. Ипак, у стању сте страсно да волите, мада сте понекад склони претеривању. У одређеним ситуацијама умете да будете чак и врло непријатни, па чак и осветнички расположени. У питању су ваше емоције које вас понекад воде у крајности. Ви сте у стању страсно да волите, али и жестоко да мрзите. Није препоручљиво бити ваш непријатељ.

 

ОСКОРУША  1.4 – 10.4. и 04.10 – 13.10.

 

Оскоруша је дрво осећајности. Људи који се роде под заштитом овог дрвета умеју снажно и много да воле. У стању сте да се потпуно посветите партнеру, али за узват тражите то исто. Истина је да много тражите, али ви и много дајете. Како то нису сви у стању, а како ви без тога не можете да сматрате једну везу озбиљном, умете страховито да закомпликујете своје љубавне односе. Ипак, ваш први брак је уједно и једини.

Веома цените породицу, и тек када се “смирите” поред једног партнера, и на тај начин остварите емотивну равнотежу, показујете своје највеће способности. Породично гнездо је ваша база и ви из ње често црпите енергију за све чега се прихватите у животу. За све ваше успехе треба да захвалите управо миру и топлини дома. Веома волите новац, и обично га стекнете у животу. Сигурност коју стичете захваљујући материјалним средствима за вас је врло подстицајна. Неуморни сте и можете много да постигнете. Захваљујући великој интелигенцији и издржљивости умете да остварите своје амбиције. Лако се прилагођавате, и што је за вас карактеристично, и у најтежим ситуацијама умете да сачувате осмех. Љубазни сте, и обично држите до лепих манира.

 

Лепо понашање вама је просто урођено.Без обзира на то какво вам је претходно васпитање или средина у којој живите увек умете да одмерите или барем процените праву меру у комуникацији са околином. Волите лусуз, а понекад и превише желите да се допаднете. Због тога сте у стању да сате и сате проведете пред огледалом, улепшавајући се, и украшавајући. Приметићете, можда, да жене оскоруше обично имају и врло леп накит. Врло сте елегантни и тражите таквог партнера, са стилом и укусом. Понекад претерујете са потребом за сталним доказивањем љубави или подршке.Неопходно вам је да стално доказујете своје способности и стално вам је потребно дивљење. Ваш партнер мора стално да је свестан каквог партнера има и то волите да вам се говори. Од партнера такође стално очекујете да вам потврђује своју љубав. Реченице типа “да ли ме волиш” и “да ли ћеш ме увек волети као сада” су врло честе у вашем љубавном речнику. С обзиром на ваш темперамент, сексуални живот вам је веома важан и радо и лако уживате у њему.


ЈАВОР
 11.4 – 20.4. и 14.10 – 23.10.

 

Јавор је дрво интелигенције. За особе које су рођене под заштитом овог дрвета карактеристична је стална потреба за новим стварима и новим догађајима. Одушевљено се бацате у нова истраживања. Нови покрети и нови правци увек имају у вама оданом симпатизера. Широких сте видика и стално у потрази за новим идејама.Неки од ваших многобројних планова се ипак, никада не остваре. Једноставно, није немогуће да вам се идеје понекад не поклопе са временом у којем живите.

 

Често идете испред времена и људима је обично тешко да вас прате, да вас у потпуности разумеју и прихвате. Понекад сте превише стидљиви, али истовремено и склони контрадикторном понашању. То потиче од ваше унутрашње сталне борбе.Ваш мозак стално ради и смишља. Тако вам се може десити да најискрење мислите о једној ствари све најбоље… а да онда постанете њен огорчени противник, не престајући и даље да се преиспитавате. Борећи се против сопоствене стидљивости у стању сте да учините неуобичајене и готово апсурдне ситуације. Готово неприметно у стању сте да човека наведете да вам открије све тајне, али умете и да их добро чувате.

 

Ви сте као нека ходајућа архива која у свој мозак меморише много најразличитијих знања и информација. Обично пуно знате о свима, али то не злоупотребљавате. Имате ретку способност да “урадите праву ствар у право време”, и обично имате успеха у животу. Неки од вас су склони ласкању и врло сујетни. Уживате у популарности и не смета вам да људи причају о вама. Свеједно вам је и ако се налазите у сред скандала.Волите људе и врло сте толерантни. Због тога имате много пријатеља, мада их често мењате. Умете да процените када и како треба реаговати и код супротног пола невероватно лако постижете успех. Ипак, ваше емоције су понакад прилично сложене. Склони сте необичним начинима изражавања љубави и у потрази за тим можете бити и перверзни. Обично нисте љубитељ породичног живота. Тек у каснијим годинама се мењате и понекад постајете прави конзервативац.

 

ОРАХ  21.4 – 30.4. и 24.10 – 31.10.

 

Орах је дрво ћудљивости. Особе које су рођене под заштитом овог дрвета су често врло стидљиве и несигурне. Емотивни сте и нежни и потребно вам је много времена да се заиста опустите у нечијем друштву. Имате блиставу, практичну интелигенцију, добар сте сарадник и можете бити одличан организатор.

У пословној сфери сте највише заинтересовани за материјалне вредности. Умете практично да осмислите и реализујете сваки посао и да из њега, без много буке, тихо и ненаметљиво, извучете максимум. Спремни сте много да уложите да остварите своје жеље. Врло сте снажни и издржљиви. Вашим сарадницима понекад можете изгледати претерано спори, али ваша истрајност је огромна и ви на крају увек остварите свој циљ.Волите животна задовољства и за већину ваших активности имате мотив управо у томе да себи обезбедите материјалну сигурност. Када је остварите, радо се препуштате уживању.

 

Ви сте особа која уме себи да угоди, али тек када све постигнете што сте наумили. Недовршени послови и нерешене ситуације ремете ваш мир и спокој. У односима са дугима сте културни и уздржани, и не волите превише да се прилагођавате другима. Одлучно истрајавате у својим ставовима, толико да је то и у стиховима опевано: “тврд је орах, воћка чудновата”.Радије ћете остати усамљени него што бисте пристали на компромис. Понекад сте склони чак и контрадикторним променама расположења. Час сте зле воље да бисте тренутак касније били сасвим пријатељски расположени. Осим тога, умете да будете превише љубоморни и посесивни.

 

Како не умете срећно да направите компромис, склони сте да претерујете у својим емотивним захтевима. Не пристајете на половична осећања нити дозвољавате другима да забораве на вас. Ако се тако нешто деси, заувек је под сенком ваше сумње.Снажна осећања вас наводе да интензивније од осталих све преживљавате, и због тога највише патите ви и ваши најдражи. Склони сте дугим периодима ћутања које иритира вашу околину. Ипак, када вам се неко приближи и убеди вас у своју љубав и оданост, ви узваћате пријатељство на сензуалан и дирљив начин. Умете да будете верни и пожртвовани, али тек када сте уверени да су вам осећања узвраћена.

 

ТОПОЛА  1.5 – 14.5; 5.8 – 13.8; 1.11 – 8.11; 4.2 – 8.2.

 

Често се за вас каже да сте песимиста. Ипак, ви сматрате да само реално сагледавате ситуацију. Готово увек очекујете најгоре и због тога успевате да спремно реагујете на сваку ситуацију. Детаљни сте и савесни и спремни и на неочекиване незгоде. Сва ова брига и савесност имају један мотив – ви највише од свега цените своју слободу.

Сасвим сте свесни да тек када све беспрекорно обављате, имате могућност да будете увек испред свих. Вама је за остварење ваше слободе потребна мирна савест, а то је могуће само ако све своје послове и односе одржавате јасним и чистим. Имате изванредну интелигенцију која, како ви старите постаје све оштрија. Имате истанчане рефлексе за све што вас снађе и умете одлично да процените ситуацију. Тако да није случајно да баш ви остварујете одличне користи за себе пре него што се остали уопште снађу.Иако се не може рећи да сте за нешто посебно талентовани, ова особина вас увек доводи у највише врхове. Ви сте стално окружени успешним и моћним људима. Понекад сте склони да негујете пријатељства која вам доносе материјалну корист.

 

Веома цените животна задовољства и спремни сте да много учините само да бисте их се домогли. Понекад чак сматрате да циљ оправдава средство, а ни циљ, ни средство да се дође до њега, не морају увек бити баш најисправнији. То вас наводи на понашање које није сасвим исправно.У љубавном животу сте посесивни и конзервативни. Ипак, обично имате срећан брак и велику породицу. Умете да цените основне животне вредности и трудите се да их поштујете. Складна породица је само једна од тих најважнијих ствари којима несебично поклањате своју љубав и пажњу. У кругу своје породице ви дозвољавате себи да се опустите и да направите предах између два успеха.Имате пуно пријатеља мада сте склони да их бирате према њиховом положају у друштву и спремности да вам помогну у остваривању амбиција.Када, ипак, нађете правог пријатеља он најчешће постаје нешто као члан ваше породице и то што га пуштате у свој свети породични мир обично сматрате за велику почаст коју ретко коме дајете.

 

КЕСТЕН 15.5 – 24.5. и 8.11 – 21.11.

 

Кестен је дрво правичности. Људи кестенови просто не могу да се уздрже од реакције ако примете неку неправду у околини. Одмах реагују, и због тога лако себи створе непријатеље. Због недостатка дипломатије лако се нађете између две ватре и можете имати честе сукобе са околином.

 

Врло сте импулсивни и раздражљиви. Ваша девиза је: што на ум то на друм, па нека се снађе како ко уме.

 

Свака неправда вас дубоко додирује и можете се рано разочарати у људе. Најчешће, људи кестенови су лепи, али често вам недостаје грациозност. Личите понекад на ратнике, пре него на плесаче, али са изузетним шармом. Међутим, такав изглед често у себи крије дубоку емоцију. Врло сте сензуални и емотивни. Када се једном заљубите, онда је то заувек. Обично жудите за љубављу и несигурни сте ако немате и емотивну подршку. Ваша судбина најчешће зависи од ваше околине. Уз зависности од тога колико вас околина подржава и храбри толико и ви чините. Незаинтресованост и хладноћа често код вас изазива повлачење у себе и касније развија незадовољство и цинизам. Можете бити пуни комплекса и супротности. Стално страхујете да нисте довољно вољени, и то само још једном подвлачи ваш осећај зависности од других.

 

Веома волите животна задовољства. Ако осећате недостатак емоција, што је уосталом веома често, склони сте да се утешите разним другим задовољствима.У стању сте да потрошите пуно новца на задовољавање својих огромних потреба. Обожавате луксуз и раскош. Срећом, имате и велике способности и можете својим трудом да зарадите толико да себи приуштите сва уживања која желите. Лако се разболите, али се и лако се опоравите. Умете да се сасвим повучете у себе и да кад опет изроните, правите се као да се није ништа догодило. Морате повремено да се повлачите, јер је то начин да “напуните батерије”. Ви сте особа која у самоћи смисли обично најбоље ствари. Ваша креативност је најбоља тек када пустите мисли да се лагано и спонтано развију у идеју, за шта су вам мир и самоћа неопходни, с времена на време.

 

ЈАСЕН  25.5 – 3.6. и 22.11 – 1.12.

 

Јасен је дрво амбиције. Људи који су рођени по заштитом јасена су обично врло лепи, и често уображени. Ипак, свима се допадате. Обично у животу много постигнете управо захваљујући томе. Имате велику жељу за успехом и исто толике способности на располагању. Ваша интелигенција је готово интуитивна. Збуњујете околину проницљивим и вештим закључивањем. Понекад вам припишу и неке магичне моћи захваљујући вашим заиста “чудесним” способностима. Имате толико развијену интуицију да заиста делујете као неко ко уме да чита мисли и предвиђа догађаје. Интересантно је да ви заиста врло ретко грешите, а и када се то догоди, брзо и лако решавате проблем и као да се »измигољите« из сваке непожељне ситуације.

Понекад сте превелики љубитељ лагодног живота и то на рачун других. Ваше понашање није увек лако трпети. Сувише волите свој комодитет и не обазирете се превише на то колико друге угрожавате када задовољавате своје потребе.Знате шта хоћете, а и кад не знате, увек знате шта нећете. Углавном успевате у свему што наумите. Уживате у успеху и понекад сте опседнути славом. Можете достићи заиста високе положаје, јер се ви заиста трудите. Припадате категорији правих интелектуалаца, најчешће са именом које пре или касније постане чувено. Од тога колико ћете уживати у слави зависи и од околине којом сте окружени. Тако, ако и не постигнете светку славу и успех будите убеђени да сте омиљени у свом друштву.

 

Венчавате се из љубави и најчешће сте верни у браку. Чак и у брак можете ући из користи али и тада чувате верност и, временом, као да заволите партнера. Док се не вежете озбиљније за неког, склони сте да идете из флерта у флерт, доживљавајучи емотивне и сексуалне односе као неку врсту игре. С обзиром на то да сте врло лепи и шармантни полази вам за руком да будете са веким бројем различитих партнера и да стекнете велико љубавничко искуство.Породицу веома поштујете и умете много да се жртвујете ради њеног благостања.

 

ВИШЊА  4.6 – 13.6. и 2.12 – 11.12.

 

Ово је дрво уметности. Оно што вас покреће у животу је лепота и тражите је свуда око себе. Ваша лепота је врло често хладна и дешава се да имате охол израз. Умете да презирете све, и да вас не занима ништа осим суште лепоте. Најчешће вас више занима апстрактни изглед и само привид ствари. Суштина је вама мање битна.Волите дисциплину и послушност. Често се бавите спортом, гимнастиком или дијетом да бисте остали у доброј форми. Ви најчешће и јесте у доброј форми без обзира како је стекли. И заиста, као да спорије старите. Разлог је свакако ваш труд.

Много ћете уложити да бисте сачували виталност и добру кондицију. Исто очекујете и од других. Пропадање и ружноћа у вама оставља немио траг и ви не волите да будете окружени њоме и лако затварате очи на такве призоре.Волите правила и поштујете их. Имате одлично развијено осећање дужности, и иако изгледате занесено, ви никада не скрећете са правог пута. Поштујете традицију и ауторитете. Љубав сматрате за посебан дар. Поносни сте, и када треба да бирате између љубави и дужности, одабраћете дужност. Ипак, ви веома озбиљно схватате живот, а најозбиљније љубав.

 

Често маштате о великим делима и многи од вас их и остварују.Имате велике способности и да би оне испливале потребно вам је да из околине узимате ту лепоту. Како од људи, тако и од предмета, ентеријера, погледа, амбијента. Зато је добро да се окружите лепим намештајем, предметима који имају уметничку вредност и пристојним и углађеним људима. Тада вам живот изгледа смисленији и ви имате више воље да дате свој допринос његовом улепшавању.

 

СМОКВА 14.6 – 20.6. и 12.12 – 21.12.

 

Смоква је дрво осећања. Људи који су рођени под заштитом овог дрвета су зато врло осетљиви.Сентиментални сте, благи, честити и веома добронамерни. Па ипак, често нисте срећни. Непријатељство других вас веома боли, али му се не супротстављете.

Ако вас људи разумеју, веома сте срећни, али сами се тешко одлучујете на објашњавање и убеђивање. За то вам је, као и самом дрвету потребно много простора и много топлине.Понекад сте у свакодневном понашању себи наметнули превише забрана и правила. Трудите се да одредите сопствени кодекс који је најчешће веома строг. Понекад вас муче најразличитији комплекси, и одатле ваша толика несигурност и осетљивост. У љубави сте верни и одани. Врло сте симпатични супротном полу и људи лако стижу до вас. Цените љубавне везе, а највише породицу. Спремни сте много да учините за њихово благостање.За узврат тражите сталне доказе љубави, јер ваш главни извор сигурности у каснијим годинама постаје спокој који осећате због складних породичних односа. Породица је ваше уточиште и ви морате у сваком тренутку бити сигурни да сте вољени и схваћени од ваших најдражих и од ваших укућана.

 

У пословима сте обично врло вешти. Немате велике потребе, и мало вам је довољно. Ма како то контрадикторно звучало, ви, ипак, веома волите новац и спремни се да се много ангажујете да бисте га зарадили. Вама не треба много, али волите да га имате и чувате за црне дане. Штедљиви сте и рационално трошите сваки динар. Имате практичну интелигенцију и добро користите прилике које вам се пружају. Знате шта су ваше границе и не прекорачујете их. Баш због своје умерености, ви и успевате у свему што хоћете. Научили сте лекцију о зецу и корњачи и спорим, али неумољивим ритмом, постижете све задатке. Понекад сте склони да глумите презапосленост. Иза тога стоји ваша склоност ка повременој лењости. Због своје успорености често вам је потребно више времена да се залетите на неки посао, а некад вам је тешко и да се одлучите. Ипак, кад кренете да радите не заустављате се док не завршите. Зими се често разбољевате и лоше подносите ниске температуре.

 

БРЕЗА  21.6 – летња дугодневницаОво је дан који има највише светлости и то људе – брезе чини врло лепима, елегантнима и префињенима. Обично сте пуни живота, живахни, ведри и заразно доброг расположења. Лепо сте васпитани и радо виђени у сваком друштву.

 

Наклоњени сте списатељству и издаваштву и поседујете неки збуњујући и неухватљив шарм.

 

Врло сте емотивни и држите до правде. Можете много да учините за добробит других. Доброћудни сте, али и непопустљиви и неумољиви. У неким ситуацијама умете да будете и конзервативни.У љубавним односима сте понекад меки и као да нисте превише заинтересовани. Ипак, ваш изглед, маштовитост и углађено понашање отварају вам сва врата. Велика интелигенција вам помаже да остварите склад и у љубавним односима. Никада не заборављате ни једну лекцију коју вас је живот научио, и свако осећање брзо и заувек памтите. Ваша меморија је одлична и она вам је најбољи помагач. У романтичним ситуацијама сте знатно испред партнера, размишљајући и рачунајучи, и интуитивно осећајући шта треба да следи. Ви несвесно размишљате о сваком наредном кораку вашег партнера и то вам помаже да га обично упознате пре него он вас.

 

Ваш циљ у љубави је да вам никада не буде досадно и да одржите страст на истом степену и после дугог низа година. Због тога изгледа као да понекад бежите. У ствари, ви сте неухватљиви, јер сте тако видели своју улогу пустолова. Ви, ипак, само сањарите о авантурама. Оно чему придајете највећи значај су дом и породица. Сигуран терен је оно што највише цените. Вама се човек може увек пожалити и због тога нико никад неће зажалити. Имате фантастичан радни потенцијал. Врло сте вредни и невероватно способни да оствартите велики успех. Ипак, избегавате препреке и максимално се трудите да живите што мирније.Нисте много амбициозни и можда је управо у томе тајна вашег успеха.

 

БУКВА  22. децембар

 

Врло сте достојанствени и лепи, и много боље изгледате у старости, него у младости. Године вам дају неки посебан шарм и ви спадате у ону врсту људи којима седе власи на слепоочницама изврсно стоје.Веома вам је стало да сачувате леп изглед, тако да много времена трошите на дијете, вежбање и сличне ствари.

 

Лако се одлучујете да у недостатку другог решења прибегнете пластичним операцијама или било чему што ће сачувати вашу младост. Волите да се лепо облачите, отмени сте и елегантни.У љубавном животу нисте превише маштовити, мада умете искрено да уживате у размењивању нежности. За вас се може рећи да сте прилично конвенционални у том погледу.

 

У младости можете бити прилично несрећни и осетљиви ако вам особа која вам се допада не узврати наклоност. Ви бесконачно много волите особу са којом сте, али ако вас разочара или повреди, можете је омрзнути заувек. Требало би да тражите ведрог партнера који би у ваш живот умео да уноси весеље и оптимизам. Као брачни партнер сте одан и вредан пријатељ. Ипак, у средњим годинама можете бити склони препуштању новим везама и мењању партнера. Све то долази од потребе да сачувате и продужите младост. Чини вам се да одржавањем младалачког начина живота, продужујете и своју младост. Ви сте у стању да откријете на који начин функционише ваш организам и нове околности у друштву, захваљујући огромном и дуго година грађеном искуству. Тако ваши најбољи тренуци долазе у зрелом животном добу.

 

У пословним односима сте одличан организатор и из сваког посла умете да извучете корист за себе.Велику пажњу посвећујете новчаној сигурности и у пословима се трудите да поштујете закон. Одлично процењујете све ситуације и не пристајете на послове који нису максимално поштени. Ви сте материјалиста који у сваком послу може да постигне новчани успех. Дисциплиновано и систематично обављате посао и стрпљиво чекате својих пет минута. За вас се новац понекад једноставно “лепи”.

 

ЈАБУКА  22.6 – 4.7. и 23.12 – 1.1.

 

Људи Јабуке су посебно обдарени. Многи народи су јабуку сматрали за дрво љубави. Због тога су људи рођени под заштитом овог дрвета најчешће врло лепи и изразито привлачни.

 

Осим тога ви готово да стално мислите на љубав. Много причате о љубави, а секс и еротику волите више од свега. Велики сте емотивац. Није вам потребан подстрек или подстицај за љубав. Ви сте готово стално заљубљени.

Али ипак, и поред свих ових особина умете да уђете у брак из рачуна. При том имате много својих »тајних« доживљаја. У љубави, као и иначе у животу првенствено се ослањате на своја осећања. Ипак, она су понекад врло бурна и ви би требало да водине рачуна јер сте склони да се залетите и наседнете.

 

Злонамерни људи могу лако да вас доведу у неугодне ситуације. Подложни сте туђим ласкањима, и због тога вам је тешко да одржите верност. Ипак, колико год да сте жедни љубави и не спадате у верне партнере, не волите да вас вара ваш легитимни партнер. Умете да будете веома посесивни. Веома лако зарађујете новац, и још лакше га трошите. За вас новац као новац нема никакву вредност осим ако средство којим ћете платити своја уживања. Често сте у дуговима и беспарици. Живите само за данас, није вас брига за сутра.

 

Отворени сте за сва нова решења. И не само то. У стању сте да ситуацију у којој сте посматрате из сасвим различитих углова, ослањајући се на своју хладну објективност. Због тога и тако лако долазите до решења. Обожавате удобност, луксуз, фине ствари. Нарочито уживате у доброј храни и угодном животу.Понекад сте наивни и не размишљате о карактерима особа са којима се дружите, тако да лако постанете жртва злонамерних пријатеља.

 


ЈЕЛА  
5.7 – 14.7. и 2.1 – 11.1.

 

Јелу сматрају дрветом мистике. Ви показујете велико интересовање за музику, старине, тајне…

 

Жене рођене у знаку Јеле веома воле накит и умеју елегантно да га носе. Прија вам окружење у којем има уметничких или античких предмета. Поштујете традицију и обично волите стилски намештај.

Врло сте стабилног здравља и дуго живите. Ипак, са вама је понекад тешко живети. Умете да будете превише егоцентрични и често не поштујете друге довољно. Понекад не можете да обуздате жељу за владањем и располагањем. То вас доводи у врло неугодне, и понекад врло болне конфликтне ситуације. Признајете своје слабости и свесни сте да понекад правите пропусте. Вама није страна ни лукавост и често умете да невољу преокренете у своју корист.

 

Ви сте врло интелигентни, максимално савесни и крајње истрајни. У послу сте врло успешни. Када нешто заиста желите нема те препреке коју не можете да савладате. Имате одлучну вољу и врло сте стрпљиви. Обично се сматра да немате много среће у љубави. То је последица ваше жеље да превише узимате, а мало, или нимало дајете. Оградили сте се оклопом, испод којег, у ствари, има много ожиљака који споро зарастају. По вашем хладном и трезвеном реаговању човек никад не би закључио да се у вама крије вулкан нежности. Немате велики апетит за храну и више волите мале количине које су добро скуване и лепо постављене. Ваш осетљиви стомак може да одбаци превише зачињену храну. Можете уживати и у добрим винима, али ту већ постоји опасност од претеривања.

 

БРЕСТ  15.7 – 25.7. и 12.1 -24.1.

 

Брестови су дрво правичности. Људи који су рођени под заштитом овог дрвета су врло лепи, најчешће високи и добро грађени. Жене су лепотице које привлаче свачију пажњу. Мушкарци су врло шармантни заводници и до касних година лепо изгледају, иако су склони гојазности. Имате изузетан смисао за правду. Због тога не штедите ни себе ни друге. Ипак, искрени сте пријатељи, и на вас се човек може ослонити. Ви сте отворени и искрени чак и када то чините на своју штету. Мирољубиви сте и зрачите спокојем.Брижни сте у односу на друге, а посебно када је ваша породица у питању. Готово да вам је немогуће да је напустите. То чините само када заиста морате.Имате стрпљења са децом и младим људима и можете бити врло нежни и према животињама.

 

У љубавном животу сте врло емотивни и нежни и понекад умете да будете превише посесивни.У суштини сте идеалиста и тежите ка томе. Често своје идеје умете постојано да браните и да се борите за њу. Неки од вас се активно баве политиком, а сви људи брестови су по правилу велике патриоте. Оно што највише захтевате од других то је емотивна сигурност, и зато тражите партнера на којег се можете ослонити, хармонију у кући и пријатеље који подстичу ваше самопоуздање. Карактерише вас и стабилност, прилагодљивост. обдарени сте ведрином, оптимизмом и интуицијом.

 

Конфликт може да настане између жеље за сигурношћу и тежње за променом и експанзијом. Креативност, логика и далековидост чувају вашу равнотежу. Морате се контролисати у физичким задовољствима и маштању. Треба да одаберете делатност која ће вас довести до правог циље, а не да се препуштате дејству случајности.

 

ЧЕМПРЕС   26.7 – 4.8. и 25.1 – 3.2.

 

Чемпрес је дрво верности. И у љубави, и у послу, и у пријатељству. То је ваша права природа. Кажу да се жене – Чемпреси заљубљују само једном у животу.

 

Умете да се прилагодите различитим условима живота и добро се сналазите у новим ситуацијама. За вас је лако, јер се задовољавате са малим. Ваш мото је : “није богат онај који много има, него онај који мало жели”. Ова се изрека може успешно применити на људе рођене под заштитом Чемпреса. Желите да се сами пробијате кроз живот, ослањајући се само на своје снаге.

 

 

У томе сте, најчешће успешни, и обично имате среће. Иако сте срдачни и љубазни умете да будете врло строги, а понекад и сурови. Не волите да вам се супротстављају. Склони сте да сматрате да сте само ви у праву. Верни сте и никада нећете изневерити пријатеља, а то исто очекујете и од других.

 

Питање части за вас није шала, јер је част најважнији део свих ствари у вашем животу. Никада нећете оставити друга у невољи и не волите ни да чујете критику на рачун својих пријатеља. Да су двобоји још увек дозвољени, ви бисте били у стању да тако браните част неког кога волите.Веома вам је важна љубав и секс. Врло сте потентни и одлични љубавници. Да бисте могли сасвим да волите морате да будете обожавани али и да обожавате изабраника свог срца. То није право идеализовање, јер ви видите друге онакве какви заиста и јесу. Обожавате љубавне игре и највише волите да на крају ви будете савладани. Обично сте витки и гипки, као и ово дрво. Ипак у каснијим годинама сте склони и гојазности.

 

БАДЕМ  14.8 – 23.8. и 9.2 – 18.2.Бадем је дрво оптимизма. За вас је карактеристично да се врло брзо и лако прилагођавате готово свим ситуацијама. Пословично сте снажни и здрави и пуни оптимистичког самопоуздања.Често вам се догађа да улазите у романтичне љубавне авантуре и потребно вем је много среће и вештине да се из њих извучете без тежих последица. Када волите веома сте осећајни, сентиментални и нежни. Волите освајање. Потребна вам је љубав да бисте преживели.

Уживате и у дружењу. Успешни сте у друштву, великодушни и умете да будете заиста дарежљиви. Веома цените уметност, а највише музику и игру. Волите људе и добар провод. Не смета вам да будете у центру пажње. Када се венчате, уз шампањац и ексклузивну прославу, умете да покажете да сте верни и да та верност одолева свим искушењима. Осим тога имате веома развијен осећај поседовања.

 

Ви сте и љубоморни али нисте сумњичави. Имате поверења у особу за коју сте се одлучили. Цените новац, али само као средство уз помоћ којег купујете разна животна задовољства. Када себи поставите неки циљ, ништа вас неће зауставити. Ићи ћете до краја ништа не радећи површно. Понекад превише захтевате и од себе и од својих сарадника. Склони сте перфекционизму. Око себе умете да окупите изванредну екипу сарадника, пажљиво бирајући само особе високих квалитета. Ви сте рођени организатор, и као добар режисер умете да правилно поделите улоге.

 

БОР   24.8 – 2.9. и 19.2 – 29.2.

 

Бор је дрво префињености и људи који су под његовом заштитом су нежни, чисти и сматрају за питање опстанка живот у пријатној околини. Волите скупе предмете, луксузно намештене станове и лепу гардеробу. Склони сте перфекционизму и не волите на пола урађене послове. Не подносите прљавштину, сиромаштво, вулгарност.

Понекад сте приличан егоиста, мада умете добро да одглумите нежне осећаје. Ви увек знате шта желите и упорни сте у борби да то и добијете. Чак и очигледан пораз не може да вас поколеба. Ви умете да се поново подигнете на ноге и покушате на неки други начин да остварите своје циљеве. Предани сте, виспрени и прецизни. Обдарени сте за интелектуалне делатности, али умете да будете и врло лукави и препредени.

 

Имате развијену унутрашњу дисциплину и умете да савладате страхове. Понекад сте склони уображености и прецењивању своје личности. Није искључено да понекад можете имати неугодности због комплекса више вредности. Ова мана може бити чест узрок ваших сукоба са околином. У љубавним односима превише инсистирате на својим потребама. Увређени сте ако није све подређено вама. Ваши изабраници су обично пажљиво биране особе.Волите друштво и имате пријатеље, мада вас ни најмање не занимају њихови проблеми. И онда када се занимате за њих, ваша пажња је краткотрајна и брзо заборављате оно што вам се повери. Лако стичете симпатије, али не и љубав. Не волите да правите компромисе са партнером, јер, пре свега, не правите компромисе са собом. Желите да потпуно управљате љубавним животом и да будете предмет дивљења, али не и да се некоме дивите.

 

ВРБА   од 03. до 12. септембра и од 01. до 10. марта

 

Изузетно сте сензуални. Наши стари су сматрали да се испод врба скупљају духови. За људе који су рођени под заштитом овог дрвета, кажу да имају склоности ка духовном животу и да су често видовити. Ваша интуиција је некад толико јака да вам заиста може служити као “шесто чуло”.Имате филозофски став према животу. Прихватате и зло и добро и свесни сте да је живот пун успона и падова. Такав став вам даје способност да свку ситуацију прихватите уз добру равнотежу.Вама је, као и дрвету врби потребно много воде и топлине. Нежни сте и сетни. Понекад сте склони и меланхолији. Обично лепо миришете и имате врло рафиниран укус.Иако волите сањарење, пејзаже, размишљање и сећање на бивше љубави, за вас се не може рећи да сте тужни.

 

Ви нисте сентиментални. Само сте непоправљиво романтични и можете да у једном искуству дуго уживате сећајући га се.Може се рећи да у односу на своје ближње више дајете него што узимате, јер сте увек на располагању, љубазни и спремни да пружите помоћ ономе ко је тражи. Понекад изгледа као да вас други људи не разумеју довољно, али то је само последица ваше потребе да се нерадо отварате и радије не причате о себи.Ви у суштини имете велико поверење у себе, и понекад се осећате и надмоћним. Сматрате да љубав треба да буде непрекидна идила у којој сте ви обожавани. Врло сте еротични и често склони неверству.Имате смисла за уметност, и људи – Врбе су често песници или уметници, макар и као аматери. Уживате у романтичним путовањима и пустоловинама. Бежите од одлука донетих разумом и више волите да се ослоните на интуицију. На срећу, ретко се преварите.


ЛИПА  
од 13. до 22. септембра и од 11. до 20. марта

 

Сматра се да је липа дрво чаролија и чаробњака. Људе који су рођени под његовом заштитом имају велику склоност ка тајним друштвима и организацијама. Страсно их занима окултизам и све натприродно или необјашњиво.Веома волите комфор и сигурност, али можете да се прилагодите разним условима живота. Врло сте лепи у младости, али са годинама показујете тенденцију ка гојењу. Имате практичну интелигенцију и велики таленат за прецизне послове. Често претерујете са уредношћу и педантеријом и тиме замарате своје најближе.Обично у љубави дајете мало од себе, али када се предате захтевате за узврат једнаку преданост и верност. Ако се та очекивања не испуне, можете и да се разочарате. Тада се посвећујете тражењу духовне “чистоте”. Или се марљиво посвећујете послу. Ипак, обично успевате да нађете сродну душу, јер сте врло сензуални и толерантни.Када нађете сродну душу, стварате срећну породицу. Обожавате децу и ако и ваш партнер то мисли, радо ћете кућу претворити у забавиште.

Ипак, у љубави сте врло љубоморни. Понекад сте склони и претеривању у томе па се више не разликује шта је љубомора а шта завист. Због тога су чести конфликти у вашим емотивним везама. Понекад заиста имате блештаву интуицију која се јавља само на махове. У свом понашању се слободно на њу ослањате, јер се вероватно већ показало колико од ње имате користи. Због тога сте склони да занемарите практичну анализу и здраво просуђивање. Потребно је да нађете праву равнотежу.

 

ТРЕШЊА  23. септембар – јесења равнодневница

 

Људи Трешње су тужни кад год не сија сунце. Воле топлоту и светлост. Често патите и од реуматизма, и радо у старости одлазите у приморска места. Неки аутори овакве особине приписују дрвету маслине, уместо трешње и то управо због ове особине. Познато је да дрво маслине изузетно воли топлоту и светлост. Ви сте мирољубиви, мудри и не волите насиље. Живите по својим правилима и пуштате друге да живе по својим.

 

Врло сте дискретни и увиђавни. Имате веома много разумевања за туђе слабости иако им ви нисте склони.Када вас неко превари, тада једино и буквално полудите. У стању сте да у бесу урадите сасвим непромишљене ствари. Обмане и лажи не подносите и зато враћате такве дугове, са дебелима каматама и јако, јако дуго их памтите.

 

Иначе сте врло толерантни и волите људе. Слатко се смејете, у себи носите много ведрине и тиме освајате околину. Као да нешто од сунчеве топлине и светлости носите у себи и тиме грејете саговорника и цело друштво. Веома сте поштовани и вољени. Око вас се готово увек окупи цело друштво и ви их као на неком магнету увек имате уз себе. Уопште нисте љубоморни. Чак ни у љубави. Лако дајете своје поверење и то потпуно, и баш зато тешко праштате превару. Туђем успеху се искрено радујете. Ви најчешће и не знате шта је то завист. На живот гледате филозофски. Филозофски прихватате и успехе и поразе и не хвата вас никад необуздано усхићење. Веома сте дубокомислени и интелигентни. Својим партнерима доносите срећу и спокојство. Ако сте рођени под заштитом овог дрвета целог живота ћете бити благословени и срећни. Поклањаћете радост и мир и вашој околини.

Старословенски цветни хороскоп

 

Da li znate koji ste cvet po slovenskom horoskopu? Skormno smilje, imela, mimoza ili možda – čičak?  Horoskop starih Slovena je horoskop naroda koji je izuzetno poštovao prirodu i živeo u punom saglasju sa njom. Podeljen je na periode od 10 dana. Pronađite svoj datum i cvet koji vas opisuje.

Зашто баш декада? Разлог свакако постоји: ствар је у томе што је 10 број Плутона, владара подземног света и неиспољене енергије. Он утиче на све процесе на Земљи. Отприлике сваког 10 дана мења се правац општег енергетског тока кретања које утиче и на карактер људи.

 

01.01.–10.01. ЖУТИ НАРЦИС

Овај цвет симболизује љето, топлину и отвореност. Успркос првом утиску да сте стидљива особа која не воли да се истиче, ви имате смели приступ животу. Ваша дела говоре више од речи и увек настојите да испуните своје амбиције. За вас је најбоље објашњење оно најједноставније. Иако сте рођени усред зиме, избегавајте хладне климе.

razmak

11.01.-20.01. ЧИЧАК

Често преузимате на себе више обавеза него што их можете испунити, што може одавати погрешан утисак, те ће околина ређе приметити вашу доброту. Због тога тежите за пажњом других. Јако сте добар пријатељ и дајете потпору својој породици. Имате развијен осећај за радну етику, али вас превише рада може довести до здравствених проблема.

 

 

razmak

21.01.-31.01. СМИЉЕ

         Скромни сте, а праћење модних трендова и облачење по последњој моди је ваша опсесија. Но, управо због те ваше опсесије, можете да постанете објект трачева и љубоморе. Није вам тешко да се носите са „злобним језицима” и врло лако излазите из тешких ситуација.

razmak

01.02.-10.02. ИМЕЛА

Врло сте радознали и подложни утицајима околине. Не бојите се ризика, па жене имеле могу да освоје и најнеприступачнијег мушкарца. Мушке имеле познате су по својој лепоти и жене су луде за вама. Треба да се бавите спортом што ће вам користити да задржите физичко и психичко стање.

razmak

11.02.-19.02. ОЛЕАНДЕР

Жене олеандри познате су као скромне лепотице. Одајете утисак као да вам је потребна заштита, но и сами сте способни да пружите отпор. Врло сте вредна и издржљива особа, имате неисцрпни извор унутрашње снаге. Ваш мото је „како сејеш, тако жањеш”.

razmak

20.02.–29.02. МИМОЗА

          Ви сте у правом смислу речи осетљиви попут мимозе. Јако патите због животних промашаја, а волите подршку и похвале. С друге стране, врло напорно радите за свој „хлеб” и често сте спремни на сопствену жртву за добробит других. Људи воле да вам се обрате за помоћ и познати сте по томе да пријатеље никада нећете оставити на цедилу. Склони сте срчаном удару и чиру на желуцу.

razmak

01.03.-10.03. МАК

Од ваше лепоте и шарма немогуће је одбранити се, а када се човек једном нађе у вашем загрљају, не може да побегне. Живот вам није лак, често и врло трновит, али ви се увек извучете и пребродите све недаће. За вас је најважније да верујете у себе и своје способности, што ће вам помоћи да постигнете успех.

razmak

11.03.-20.03. ЉИЉАН

Ваша одлика је суптилни шарм и префињена осећајност. Негативне особине су вам превртљивост, тајанственост и непредвидљивост, што врло често може збуњивати људе. Спремни сте да остварите своје амбиције, без обзира на препреке, па вам људи чак и завиде на томе.

razmak

21.03.-31.03. НАПРСТАК

Врло сте одлучна особа, чији мозак ради с тачношћу дигитрона те проналазите решења и за најтеже проблеме. Можете предвидети и неколико корака унапред. Нико вас не може ухватити неспремне, но постоји могућност да ће вам управо умне способности с временом ослабити. Склони сте јаким главобољама.

razmak

01.04.-10.04. МАГНОЛИЈА

Таштина и свеприсутна жеља да за побједом је једна од ваших најважнијих карактеристика. Навикли сте да увек будете први у свему. Цените туђа мишљења, али на крају увек учините оно што ви сматрате да је најбоље. Ипак, ваша позиција у друштву је неизвесна управо због ваше суздржаности према добрим саветима.

razmak

11.04.-20.04. ХОРТЕНЗИЈА

Дружељубива сте, оптимистична, великодушна и суосјећајна особа особа, а мана вам је што волите пуно да трошите. Управо та мана може бити врло иритантна особама које вас окружују. Врло често славите нешто, волите поклањати и частити људе. Ретко ћете се жртвовати за добробит дугог.

razmak

21.04.-30.04. ГЕОРГИНА

         Увек тражите златну средину у било каквој ситуацији. Срећа вас прати кроз живот и већина ствари вам полази за руком, а мана вам је што имате врло високо мишљење о себи, што вам понекад може засметати да реално сагледате ситуацију. Немојте превише имати поверења у судбину нити у пословном нити у приватном плану.

razmak

01.05.-10.05. ЂУРЂЕВАК

Ви сте искрена душица неискварена срца, која често пати због искварености околине. Жена ђурђевак мора у животу имати заштитника који ће је бранити од свих недаћа. У послу имате више среће, али прекомерна амбиција може баш дати супротан ефект те вас довести до ивице уништења.

razmak

11.05.-22.05. ПРКОС

         Ви сте деструктивна, ратоборна особа која увек очекује разочарање, чак и од вољених особа. Људи око вас имају проблема у слагању с вама и у пословном и у приватном смислу.       Но, они који успеју да са вама нађу заједнички језик, могу се у потпуности поуздати у вас, јер сте у души врло брижни и вредни. Ипак, због своје особности највећи сте непријатељ сами себи.

razmak

22.05.-31.05. КАМИЛИЦА

         Није увек лако препознати јесте ли заљубљени или само глумите. Упркос врло привлачној особности, често сте врло дволични и неосећајни. У стању сте због мале користи уништити године преданог рада и никада се не зна како ћете реаговати.

razmak

 

01.06.-11.06. ЗВОНЧИЋ

Врло сте конзервативни и свака најмања промена може вас избацити из такта и бацити у депресију и очај. Најбоље се осећате окужени породицом код куће и одатле црпите сву снагу. Волите возове, а мрзите авионе.

razmak

12.06.-21.06. БЕЛА РАДА

Не може се рећи да сте посебно храбра или романтична особа. Знате бити стидљиви, тихи, опрезни и пажљиви и не волите бити у центру догађања. Ипак, добро знате шта желите од живота и шта вам тачно одговара, те због тога можете остварити завидне резултате.

razmak

22.06.-01.07. ТУЛИПАН

Енергична сте и самоуверена особа, а супротан пол вам буквално једе из руке. Жене тулипани су врло енергичне и посесивне особе које имају врло високо мишљење о себи, а мушкарци имају манире и понашају се као непоправљиви заводници. Довољно је мрднете прстом и око вас се све ускомеша, а врло вас је тешко натерати да признате погрешку, без обзира што нисте управу.

razmak

02.07.-12.07. ЛОКВАЊ

Врло сте приступачна, свестрана и добронамерна особа. С обзиром да је локвањ цвет који у себи садржи елементе ваздуха, воде и земље, ви сте особа која има много вредности и врло се лако прилагођавате околини, те све препреке савладавате с лакоћом. У вама има много животне радости коју преносите на друге људе.

razmak

13.07.-23.07. ЉУБИЧИЦА

На себе увек привлачите свеопшту пажњу. Често се држите по страни и чекате прави тренутак, но када он дође, ви се показујете у свој величанствености и захтевате да вам се призна оно што је ваше. Добијате све што замислите.

razmak

24.07.-02.08. ШИПАК


Као што шипак има трње за одбрану, ваша одбрана су оштре речи. На први поглед сте врло опасни, али они који вас боље упознају знају да се само ради заштитном механизму. Људима је потребно време да вас схвате.

razmak

03.08.-12.08. СУНЦОКРЕТ

         Ви знате колико вредите, сукоби вас не ометају, а успех не заслепљује. Када сте успешни уживате у свој моћи. Незаустављиви сте, увек идете напред, иако сте понекад недоследни у својим поступцима.

razmak

13.08.-23.08. РУЖА

         Ви сте краљица, сви вам завиде, па се око вас плету бројне интриге, но ви остајете недодирљиви. Недоступни сте и имате врло јак карактер, због чега можете имати проблеме са супротним полом. Пазите на своје здравље, а исцрпљивање избегните под сваку цену.

razmak

24.08.-02.09. ЖАВОРЊАК

Можете живети сами и немате потребу за оснивањем породице. Врло сте предани раду, све завршавате пре рока, а имате велика очекивања од колега на послу и пријатеља. Због тога пречесто себе представљате као жртвено јагње, које пати због туђих грешака. Такође, морате научити бранити се против оптужби других. Имате јако добро памћење.

razmak

03.09.-11.09. КАРАНФИЛ

Није лако наћи особу као што сте ви! Смелу, с толико јасним и једноставним мотивима. Увек штитите слабије од себе, а спремни сте се жртвовати за добробит других. Знате бити прилично тврдоглави и када нисте у праву. Имате врло снажан карактер који привлачи људе.

razmak

12.09.-22.09. ЛЕПА КАТА

И када се налазите на самом дну и осећате најгоре, успевате бити насмејани. У своју околину уносите радост, цењени сте и у пословном и приватном аспекту. Ваш оптимизам прелази на друге људе. Ви сте природно ведра особа.

razmak

23.09.-03.10. ВРЕСАК

Ви сте особа позната по префињеном укусу и лепим манирима. Имате врло широко знање и врло сте добар и предани радник. Знате ценити своје вештине и врло сте добар пријатељ онима до којих вам је стало. Издржљиви сте и толерантни.

razmak

04.10.-13.10. КАМЕЛИЈА

Иза ваше префињене и отмене појаве крије се чврст карактер, а када желите можете бити јако тврдоглави. За жене камелије може се рећи да имају мушке особине одлучности. Имате уметничке склоности и врло развијену машту.

razmak

14.10.-23.10. ЈОРГОВАН

Јоргован је симбол свежине, невиности и вечне младости. Због тога и вама многи завиде на изгледу и виталности. Уколико имате љубоморне супарнике, најбоље их је игнорисати. Атрактивног сте изгледа, увек угодног понашања, волите помагати другима. Волите приговарати, што зна наљутити ваше најближе.

razmak

 

24.10.-02.11. ФРЕЗИЈА

Ви сте неустрашиви, упорни и врло тврдоглави и чак до те мере да неком нанесете бол. Но, околини сте симпатични, што вам помаже у многим случајевима, посебно на послу. Управо ту наклоност околине успевате искористити у своју корист, али и како бисте побољшали своју особност.

razmak

03.11.-12.11. ОРХИДЕЈА

         Ви сте врло тајновита и мистериозна особа, па се људима понекад може учити да сте у облацима, те вас не разумеју. Треба више да се крећете у друштву како би испунили све своје потенцијале. Ваше непрестане сумње могу вас довести у непријатну позицију с надређенима и колегама. Но, најчешће немате проблеме у савладавању потешкоћа. Изврсни сте љубавници у кревету.

razmak

13.11.-22.11. БОЖУР

Ви се не морате бринути за здравље, нити да вам могу нашкодити неки спољни утицаји. Морате порадити на сопственој самоконтроли, посебно што се тиче причања о властитим плановима. Имате изражену интуицији, па није необично да су божури психолози, пророци, травари и видовњаци.

razmak

23.11.-02.12. ГЛАДИОЛА

         Не можете се похвалити с бројним талентима, но врло сте марљиви у послу који радите и врло сте поуздани. Под правим водством можете пуно тога постићи, но без обзира на све, задржаћете своју скромну нарав. Људи имају обичај поверавати се, јер увек знате дати добар савет, па вас због тога и поштују.

razmak

03.12.-12.12. МАСЛАЧАК

         Волите пажњу других и можете бити и претерано екстравагантни. Што сте више у јавности имате више могућности за успех и врло сте добри у обављању професионалних задатака. Волите природу и топлину.

razmak

13.12.-22.12. ЛОТУС

Лотус је симбол чистоће. С обзиром да имате специфичан начин размишљања, можете постићи много ствари. Но, требали бисте порадити на флексибилности у односима с ближњима. Често сте пуни идеја које никада не остварите.

razmak

23.12.-31.12. РУНОЛИСТ

Особе које су рођене у знаку рунолиста добри су пријатељи, те сте врло поуздана особа. Мирни сте и тактични, али увијек имате све под контролом. У послу ћете напредовати тек у другој половини живота. Иако сте мирни, када сте испровоцирани знате показати и своју другу страну.

razmak

Транскрипт емисије Древник бр.60 и 61, радио Сербона
Аутори и водитељи:  Драго, Дуле, Дуки, Саша и Аца

Послушајте целу радио емисију


Пратите нашу страницу на Фејсбуку

Пратите нашу страницу на Фејсбуку

Пратите нашу страницу на Фејсбуку